Gündem Jandarma ile taksicinin tartışması turistleri ağlattı

Jandarma ile taksicinin tartışması turistleri ağlattı

Paylaş
Jandarma ile taksicinin tartışması turistleri ağlattı

Jandarma ile taksicinin tartışması turistleri ağlattı

Aydın’ın Kuşadası ilçesine kruvaziyerle gelen, İzmir’in Selçuk ilçesindeki Efes Antik Kenti’ne taksiyle giden ABD’li 3 kadın turist, geldikleri taksiyle geri dönmek isteyince, Ulaştırma Bakanlığına bağlı Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğünün genelgesinin hükümlerine aykırı olan bu duruma müdahale etmek isteyen jandarma ekipleriyle taksici arasında yaşanan tartışmaya şahit oldu.

Haberin Devamı

Kuşadası Ege Ports Limanına sabah saatlerinde gelen "Westerdam" adlı kruvaziyerle gelen turistlerden ABD vatandaşları Virginia Qursland, Karen King, Dore Rulpaul adlı 3 kadın, ayrı ayrı taksilerle Selçuk’a giderek Efes Antik Kenti ile Meryemana Evi’ni gezmek istedi.

İkisi yürüme güçlüğü çeken, biri yaşlı olan kadın turistler, gezilerini yoruldukları için yarıda bırakmak zorunda kaldı.

Turistler, kendilerine gezilerinde de yardımcı olan taksicilerle geri dönmek isteyince Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü’nün, taksilerin plakasını taşıdıkları il sınırları dışından yolcu almalarını yasaklayan 2605 sayılı genelgesi engeline takıldı.

Aydın plakalı taksicilerin Selçuk’tan yolcu aldığını gören jandarma ekipleri, genelge hükümlerini uygulamak üzere duruma müdahale etti.
İddiaya göre, turistlerin taksiden indirilmesini isteyen jandarma ekipleri, taksi şoförlerinden Aytaç Kahveci yolcusunun araçtan zorla indirilmesine engel olmak istedi. Bunun üzerine, jandarma ekipleri ile Kahveci arasında tartışma çıktı. Jandarma ekiplerinin şoför Kahveci’yi kelepçelemek istemesi üzerine araçta bulunan ABD’li yaşlı turist ağlamaya başladı. Yaklaşık yarım saat süren tartışmanın ardından jandarma ekipleri, genelge hükümleri gereğince her 3 taksi sürücüsüne 2 bin 40’ar lira para cezası keserek gitmelerine izin verdi.

Haberin Devamı

ABD’li kadın turistler, yaşadıklarından dolayı şikayetçi oldu.
Kuşadası Kaymakamlığına giden turistler ve taksiciler, yaşadıklarını Kaymakam Mustafa Esen’e anlattı.
Turist kadınlara olaydan üzüntü duyduğunu söyleyerek "Böyle bir olay yaşanmamasını dilerdik, sizlerden özür diliyoruz" diyen Esen, çay ikram etti.
ABD’li turistler, daha sonra gemilerine döndü.

TURİSTLER VE TAKSİCİLER OLAYI ANLATTI

ABD’li turistlerden Karen King, AA muhabirine yaptığı açıklamada, arkadaşı Virginia Qursland ile kendisinin yürüme güçlüğü çektiğini, buna rağmen Türkiye’yi gezmek istediklerini belirtti.

Efes Antik Kenti’nde yaşadıklarına inanamadığını ifade eden King, yaşananları "Efes çıkışında silahlı askerler şoförümüze kelepçe takmak istedi. Çok korktuk. Askerler, bizim ve araçların fotoğraflarını çekti. Kendimizi suçlu gibi hissettik. Taksi şoförlerinin bize yaklaşımı çok medeniydi. Ancak yaşadıklarımız gerek turizm gerekse insani yaklaşım adına çok korkutucuydu. Dehşet içinde kaldık" sözleriyle anlattı.

Haberin Devamı

Taksi şoförlerinden Aytaç Kahveci ise limandan aldığı yürüme güçlüğü çeken yolcusunu Selçuk’ta önce Meryemana Evi’ne götürdüğünü, daha sonra koluna girerek Efes Antik Kenti’nin bir bölümünü gezmesine yardımcı olduğunu söyledi.

Hizmet sunduğu yolcusunun yorularak geri dönmek istemesi üzerine park halindeki taksisine gittiklerini ifade eden Kahveci de olayı "Araca bindiğimiz sırada jandarma müdahale etti. Zorla kadını indirmeye çalıştı. Ben müdahale edince de beni araçtan indirip kelepçe takmaya kalktı. Turist kadın bu arada sürekli ağlıyordu" diye anlattı.

Genelge nedeniyle sorun yaşayan diğer taksici Osman Yaman da ABD’li yaşlı yolcuyu Efes Antik Kenti’ne götürdüğünü ancak buraya gittiklerinde geziden vazgeçmesi üzerine Kuşadası’na geri getirmeye çalıştığında jandarmanın müdahalesiyle karşılaştığını belirterek, "Jandarma ekiplerine yaptıklarının yanlış olduğunu, turizme zarar verdiklerini söylemeye çalıştık. Ancak kadını zorla araçtan indirmek istediler. Turizme daha fazla zarar verilmesini önlemek için 2 bin liralık cezayı göze alarak yolcumu Kuşadası’na geri getirdim" dedi.

Haberin Devamı

"BU UYGULAMA TURİZME ZARAR VERİYOR"

Kuşadası Liman Taksi Başkanı Hasan Ören ise Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğünün 2605 sayılı genelgesine göre, Kuşadası taksici esnafı olarak aldıkları yolcuları bölgedeki Efes Antik Kenti, Meryemana Evi gibi Aydın dışındaki ören yerlerine götürebildiklerini ancak Kuşadası’na geri getiremediklerini belirterek, uygulamanın yaşanan bu olayda olduğu gibi turizme zarar verdiğini savundu.

Kuşadası’na gelen turistlerin taksiyle özellikle Meryemana Evi’ne gittiğini, özel eşyalarını, çocuk arabalarını, çantalarını takside bırakarak güvenle, rahat rahat gezmek istediğini ifade eden Ören, şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Uygulamaya göre, turist dağ başında bırakılacak, eşyasını da sırtına alıp kaderine terk edilecek. Kuşadası ile Efes’in arası 20 kilometre ve gemi Selçuk’a değil Kuşadası Limanına geliyor. Turist, liman çıkışında taksiciye gezmek istediği yerleri söylüyor, sakatsa taksiden inmeden geziyor. Bu uygulamanın bir an önce düzeltilmesini istiyoruz."