Ekonomi Japonya yıkıldı Yen fırladı

Japonya yıkıldı Yen fırladı

Paylaş
Japonya yıkıldı Yen fırladı

Japon yeni, ülkede meydana gelen depremden sonra Japon yatırımcıların deniz aşırı piyasalardaki varlıklarını satarak kaynaklarını anavatanlarına geri getireceği beklentisiyle dolar karşısında İkinci Dünya Savaşı'ndan beri en yüksek seviyeye çıktı

New York'taki işlemlerde 76.36 seviyesine gelen dolar/yen paritesi daha sonra Fransa'nın G7 ülkelerine yaptığı çağrı ve Japon Merkez Bankası'nın (Boj) müdahalesiyle yeniden yükselerek günü 79.57 seviyesinden kapattı. BOJ, bugün bir kez daha piyasaya müdahale ederek 5 trilyon Yen (63 milyar dolar) likidite sağladı.

Haberin Devamı

BOJ'un deprem ve tsunaminin ardından finansal piyasaları istikrara kavuşturmak için sağladığı likidite bu hafta 33 trilyon yene yani (416 milyar dolar) düzeyine çıktı. Japon Nikkei 225 Endeksi de gün içinde gördüğü yaklaşık yüzde 5’lik düşüş sonrasında toparlanarak günü yine yüzde 1.4 ekside tamamladı.

YEN NASIL YÜKSELDİ?

Deprem sonrasında ekonomik açıdan zor günler geçirmesi beklenen Japonya'da yenin değer kazanmasının arkasında, düşük faiz nedeniyle yen satarak diğer piyasalardaki yüksek getirili varlıklara yatırım yapan Japonların riskten kaçıp, tekrar yene yönelmesi etkili oluyor.

Yükselişe diğer bir neden olarak ise sigorta şirketlerinin deprem sonrası teminatları ödemek için yen talebini artırması gösteriliyor. Yenin yükselmesi ekonomisi büyük oranda ihracata dayalı olan Japonya için önemli bir risk oluşturuyor.

Haberin Devamı

G7 TOPLANIYOR

Japonya'da nükleer sızıntı tehlikesinin her geçen büyümesi ve yenin değerindeki hızlı artış dünyanın gelişmiş yedi ülkesinin oluşturduğu G7 grubunu da harekete geçirdi. Japonya bu konuda bir talebi olmadığını belirtse de, Fransa üye ülkelerin maliye bakanlarını ve merkez bankası başkanlarını koordineli hareket edip, spekülasyonları önleyecek adımları belirlemek üzere ortak bir telekonferans yapmaya çağırdı. Telekonferansın bugün geç saatlerde gerçekleşmesi bekleniyor. Bir G7 yetkilisinin yaptığı açıklamaya göre, çağrının amacının şu aşamada para piyasalarına müdahaleden çok durum tespiti yapmak olduğu belirtildi.