Dünya Japonya'da 6.0 büyüklüğünde yeni deprem

Japonya'da 6.0 büyüklüğünde yeni deprem

Paylaş
Japonya'da 6.0 büyüklüğünde yeni deprem

Japonya'da 6.0 büyüklüğünde yeni deprem

Japonya'nın başkenti Tokyo'nun doğusunda bugün, 6.0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Fukuşima 1 nükleer santralinin girişinde ise radyasyon seviyesinin sabaha karşı aniden arttığı tespit edildi.

Haberin Devamı

Japon Meteoroloji Ajansı yaptığı açıklamada, merkez üssü başkentin doğusunda yer alan Şiba kentinin açıkları olan depremin, suyun dibinde yerin 10 kilometre altında meydana geldiğini belirtti.

Binaların uzun bir süre sallandığı depremin ardından tusunami alarmı verilmedi.

Radyasyon seviyesi arttı

Bu arada Japon Nükleer Güvenlik Ajansı'nın bir yetkilisi yaptığı açıklamada, Fukuşima 1 nükleer santralinin giriş kapısında radyasyon seviyesinin önce 6,4 mSv yükseldiğini daha sonra da 2,9 mSv düştüğünü belirtti. Radyasyon seviyesi ölçümünde, 10 mSv insan için ölümcül dozu ifade ediyor.

Hükümet sözcüsü Yukio Edano ise, Fukuşima santralinde radyasyon seviyesinin her saat başı çok değiştiğini ve sağlığa zararlı oranla vardığını ifade etti. Yukio ayrıca, santraldeki çalışanların geçici olarak tahliye edilerek, daha güvenli bir yere götürüldüklerini belirtti.

Haberin Devamı

Fukuşima santralinin 3 numaralı reaktörünün tepesinde duman görüldüğünü söyleyen Edano, reaktörün koruma kabının zarar görmüş olabileceğini, bunun sonucunda da reaktörün buhar kaçırmış olabileceğini kaydetti.

Yukio, nükleer bir felaketi önlemek amacıyla, Japon hükümetinin ABD ordusunun yardımına başvurmayı düşündüğünü söyledi.

4 numaralı reaktördeki yangın söndü

Öte yandan Fukuşima Dai-İçi nükleer santralinin 4 numaralı reaktöründe çıkan yangının söndüğü bildirildi.

Japon Nükleer Güvenlik Ajansının sözcüsü Minoru Ogoda AFP'ye yaptığı açıklamada, "Artık ne alevler ne de duman gözüküyor, yangın kendiliğinden sönmüş" dedi.

Deprem ve tsunamiden zarar gören Japonya'nın kuzeydoğusundaki Fukuşima nükleer santralinin 4 numaralı reaktöründe daha önce çıkan yangın da Japonya'da konuşlandırılmış ABD birliğinin askerleri tarafından söndürülmüştü.