Dünya Japonya'da radyasyon alarmı!

Japonya'da radyasyon alarmı!

Paylaş
Japonya'da radyasyon alarmı!

Japonya'da, Fukuşima 1 nolu nükleer elektrik santralinde patlama oldu. Santralden dumanlar yükseliyor

Japonya’daki Fukuşima 1 nolu nükleer elektrik santralinde meydana gelen patlamada birçok santral çalışanının yaralandığı bildirildi.
Devlet televizyonu NHK’deki haberde, santraldeki reaktörün çatısının ve duvarlarının çöktüğü belirtilirken, televizyonda, sızıntıya karşı pencere ve kapılarda koruyucu önlemler alınması yönünde çağrılar yapılmaya başlandı.

Haberin Devamı

RADYOAKTİVİTE ORANI BİR SAATTE YILLIK SEVİYEYE YAKLAŞTI"

Japon hükümeti, Fukuşima 1 nolu nükleer elektrik santralinde meydana gelen patlamanın ardından santrale ’süper itfaiyecilerin’ gönderildiğini duyurdu.

Kyodo ajansındaki haberde ise, santraldeki radyoaktivite oranının bir saatte bir yıllık seviyenin eşiğine geldiği bildirildi.

HÜKÜMETE GÖRE, RADYASYON ORANINDA ARTIŞ OLMADI

Japon hükümet sözcüsü Yukio Edano, bugün patlama olan nükleer tesisteki reaktörü çevreleyen metal korumanın hasar görmediğini ve tesis çevresinde radyasyon oranında artış tespit edilmediğini söyledi.

Edano, tesis çevresindeki radyasyon oranının artmadığı gibi azaldığını belirterek, reaktördeki basınçtaki baskının da gerilediğini kaydetti.
Japonya’nın tarihindeki en şiddetli deprem ve yol açtığı tsunaminin ardından bugün başkent Tokyo’ya 240 kilometre uzaklıktaki 40 yıllık Fukuşima 1 nolu nükleer elektrik santralinde patlama meydana gelmiş ve bir nükleer reaktörün bulunduğu binanın duvarları yıkılmıştı. Nükleer santralde sızıntı olduğu bildirilirken, tesisin 20 kilometre yarı çapı alanındaki bölgede bulunanların tahliye edilmesi talimatı verilmişti.

Haberin Devamı

TAHLİYE ALANININ YARIÇAPI 20 KİLOMETREYE ÇIKARILDI

Japonya’da yetkililer, şiddetli depremde zarar gören Fukuşima santrallerinin etrafındaki tahliye alanının yarıçapının 20 kilometreye çıkarılmasına karar verdi.

Japon medyasındaki haberlerde, kabine tarafından talimatı verilen bu ek önlemin, Fukuşima’nın reaktörlerinden birini barındıran binanın yıkılmasına neden olan patlamadan sonra alındığı duyuruldu.

Reaktörde soğutma ve basınç yükselmesi gibi sorunlar olduğu belirtilmişti.

Hükümet sözcüsü Yukio Edano, düzenlediği basın toplantısında, "Halkın güvenliğini sağlamak için yetkililerin bütün önlemleri aldığını" kaydetti.

Bölgede yaşayan 51 bin kişinin çoğu tahliye edildi.

DÜNYA NÜKLEER BİRLİĞİ: "PATLAMANIN NEDENİ HİDROJEN OLABİLİR"

Dünya Nükleer Birliği, Japonya’daki 8,9’luk depremden sonra Fukuşima’daki nükleer enerji santralinin Daiichi 1 reaktöründe meydana gelen patlamanın sebebinin hidrojen olabileceğini bildirdi.

Haberin Devamı

Merkezi İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan birliğin iletişim müdürü İan Hore Lacy, olayın, hidrojen tutuşması sonucu meydana gelen hidrojen patlaması olduğunu düşündüğünü belirterek, "Eğer hidrojen tutuştuysa yok olur gider, fazladan bir tehlike oluşturmaz" dedi.

Lacy, eldeki bilgilere göre reaktörde belirli bir radyasyon tehlikesi olmadığını, ancak durumu tam olarak bilmediklerini, bununla birlikte ortada radyasyon sızıntısı olduğunu varsayacak bir gerekçe bulunmadığını vurguladı.

ULUSLARARASI ATOM ENERJİSİ KURUMU, JAPONYA’DAN "ACİL" BİLGİ BEKLİYOR

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), Fukuşima 1 nolu nükleer elektrik santralinde patlama meydana geldiğine ilişkin basın yayın organlarından öğrendikleri haberlerin ardından, Japon yetkililerden acil bilgi istediklerini bildirdi.

Merkezi Viyana’da bulunan UAEK’nın yetkilisi, "Meydanın haberlerinden bilgimiz var ve acil olarak daha başka bilgi bekliyoruz" dedi.
Japon Jiji haber ajansı, başkent Tokyo’ya 240 kilometre uzaklıktaki 40 yıllık nükleer elektrik santralinin Daiçi 1 reaktöründe patlama olduğunu duyurmuştu.

Haberin Devamı