Dünya Japonya'daki felaketin bilançosu ağırlaşıyor

Japonya'daki felaketin bilançosu ağırlaşıyor

Paylaş
Japonya'daki felaketin bilançosu ağırlaşıyor

Japonya'da dün meydana gelen 8,9 büyüklüğündeki çok şiddetli depremde ölenlerin sayısı artıyor

Japon ordusunun dünkü şiddetli depremin ardından gelen tsunaminin dev dalgaları yüzünden sular altında kalan Rikuzentakata limanında 300-400 ceset bulduğu bildirildi. Kuzeydoğudaki Rikuzentakata’nın dün sular altında kaldığı belirtilmişti.

Haberin Devamı

Japon yetkililer daha önce, 784 kişinin kayıp olduğunun tespit edildiğini, yaralı sayısının ise bin 128 olduğunu açıklamışlardı. Buna ek olarak polis, depremin merkez üssüne en yakın kent olan Sendai sahillerinde 200 ila 300 kişinin cesedinin bulunduğunu kaydetti.

Bu arada bilinmeyen sayıda cesedin de enkaz ve molozların altında olduğu sanılıyor. Kurtarma görevlilerinin ise depremin en kötü vurduğu bölgelere henüz ulaşamadığı bildiriliyor.

Japonya Başbakanı Naoto Kan, depremin ardından kurtarma ve yaraları sarma çalışmaları için 50 bin asker görevlendirdiklerini açıkladı. Naoto Kan, toplam 190 askeri uçakla 25 geminin depremden etkilenen bölgeye gönderildiğini ifade etti.

Japonya’nın beş bölgesinde 215 bin kişinin bin 350 geçici barınakta yaşadığı belirtilirken, depremden bu yana çoğu ülkenin kuzeydoğusunda olmak üzere bir milyondan fazla eve su verilemediği bildirildi.

Haberin Devamı

"LİMAN KENTİ MİNAMİSANRİKU’DA 10 BİN KİŞİDEN HABER YOK"

Deprem ve tsunaminin ardından Minamisankri kentindeki yaklaşık 10 bin kişiden haber alınamadığı bildirildi.
Devlet televizyonu NHK’daki haberde, bir liman kenti olan Minamisanriku’nun ülkenin kuzeydoğusunda yer aldığı ve Miyagi bölgesi
yetkililerinin, tsunaminin ertesinde bu kentteki yaklaşık 10 bin kişiden haber alınamadığını söyledikleri ifade edildi.

ARTÇI DEPREMLER SÜRÜYOR

-Japonya'nın kuzeydoğusundaki depremin ardından ülkenin kuzeybatı bölümlerinde de şiddetli depremler meydana geldi.

-Depremin ardından oluşan, yüksekliği 10 metreye kadar ulaşan dev dalgalar evleri ve araçları önüne katıp sürüklerken, ekilebilir alanları da su altında bıraktı.

-Kyodo haber ajansı, ülkenin kuzeydoğusundaki kıyı şeridinde yol alan 4 trenle iletişimin kesildiğini duyurdu. Kyodo, daha önce ise bir trenin raydan çıktığını, bir trenin ise kayıp olduğunu bildirmişti.

-Pasifik ülkeleri için tsunami uyarısı yapıldı; ancak daha sonra Avustralya, Yeni Zellanda, Endonezya ve Filipinlerin de içinde yer aldığı bazı ülkelerde tsunami uyarısı kaldırıldı.

-Japonya'da iktidar partisiyle, muhalefet partileri ek bir bütçe çıkarmak gerektiği konusunda anlaştı.

-Tokyo yakınındaki Chiba rafinerisinde büyük yangın çıktı.

-Nakliyatçılar, Japonya'daki tüm limanların kapandığı ve boşaltma işlemlerinin durdurulduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

20 BİN ASKER BÖLGEDE

Bölgedeki kurtarma çalışmalarının Japonya Öz Savunma Kuvvetleri (Japonya ordusu) öncülüğünde yapıldığını belirten aynı kaynaklar, bölgeye 20 bin asker, 190 uçak ve 25 geminin gönderildiğini ve kurtarma çalışmalarının sürdüğünü anlattı.

Başbakan Naoto Kan, yaptığı açıklamada bölgeye sevk edilecek asker sayısının 50 bini bulacağını kaydetti.

Öte yandan çeşitli polis kaynaklarına dayandırılan ve resmi olmayan ölü ve kayıp sayısının 1500 civarında olduğu belirtiliyor.

Kaynaklar, "akşam saatlerine doğru büyük resmin ortaya çıkmaya başlayacağını" ifade ediyor.
Yetkililer, bölgeye kara ya da demiryoluyla ulaşımın mümkün olmadığını, ancak gelecek günlerde bazı tren hatlarının açılabileceğini ifade etti.

Haberin Devamı

-TOKYO’DA KAOS YERİNE DÜZEN HAKİM-

Tokyo’da hayatın normale döndüğü gözlenirken, metro ve bazı hatlar dışında tren seferlerinin başladığı görülüyor.
Diplomatik kaynaklar, Türk basınında bahsedilenin aksine, başkentte dün geceki keşmekeşe göre "kaos yerine bir düzen havasının hakim olduğunu" aktarıyor.

Ayrıca başkentteki Narita ve Haneda havaalanlarından iç ve dış hat uçuşları yapılıyor.