Ekonomi Japonya'dan gemi yapım teknolojisi alıyoruz

Japonya'dan gemi yapım teknolojisi alıyoruz

Paylaş
Japonya'dan gemi yapım teknolojisi alıyoruz

Japonya ile Türkiye'nin, gemi inşa sanayisinde Japonya'dan teknolojisi transferi konusunda mutabık kaldığı belirtildi

Japonya’nın en yüksek tirajlı ekonomi gazetesi Nihon Keizai Shimbun’un (Nikkei) haberine göre, mayıs ayının başında iki ülke arasında bir protokol imzalanacak ve Türkiye’nin yaptırmayı planladığı 100 şilebin tasarımı Japonya tarafından hazırlanacak.

Haberin Devamı

Haberde, Japonya Uluslararası İşbirliği Bankasından (JBIC) sağlanacak bir krediyle de Japon üretimi gemi makineleri ve ölçüm cihazları ihraç edilecek. Bu sayede Japonya’nın "ilk kez yabancı bir ülkenin büyük ölçekli bir gemi yapım projesi için teknoloji transferi sağlayacağı" belirtiliyor.

Türkiye’nin ülke içi kargo taşımacılığı yapacak ve kullanılamaz durumdaki küçük gemilerin yerini alacak 400 gemiye ihtiyaç duyduğu kaydedilen haberde, bu yıl içinde söz konusu gemilerin yapımını üstlenecek firmanın, devlet ve özel sektör işbirliğinde kurulmasının ve beş yılda 100 gemi üretilmesinin planlandığı ifade edildi.

Projenin 800 milyon dolar civarında olacağı tahmin edilirken, Türkiye’nin, maliyeti düşürmek için aynı tasarımı kullanarak seri üretim hedeflediği bildirildi.

Haberin Devamı