Dünya Japonya'dan Türkiye için 'umut verici' haber

Japonya'dan Türkiye için 'umut verici' haber

Paylaş
Japonya'dan Türkiye için 'umut verici' haber

Türkiye'nin Tokyo Büyükelçisi Sermet Atacanlı, felaket bölgesinde yaşayan Türk vatandaşlarından dolaylı olarak haber aldıklarını söyledi

Türkiye'nin Tokyo Büyükelçisi Sermet Atacanlı, Japonya'da deprem ve tsunami olan bölgede yaşayan Türk vatandaşlarından dolaylı olarak haber aldıklarını, "o haberlerin kendilerine umut verdiğini" söyledi.

Büyükelçi Atacanlı, Japonya'nın çok büyük bir deprem felaketi ile karşı karşıya kaldığına işaret etti.

Haberin Devamı

Japonya'nın tarihinde kaydedilen en büyük depremin söz konusu olduğunu ifade eden Atacanlı, "Bundan önceki en büyüğü 1923 yılında olmuş. 110 bin insan ölmüş. Bu depremin şiddeti o depremden fazla" dedi.

Tokyo, Osaka ve Nagoya gibi büyük şehirlerde hayatın büyük ölçüde normale döndüğünü kaydeden Atacanlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Fakat kuzeyde, tsunaminin vurduğu Miyagi gibi eyaletlerde ne yazık ki bir felaket yaşanıyor. Bu bölgede 20-25 civarında vatandaşımız olduğunu biliyoruz. Bunlara ilk günden itibaren ulaşmaya çalıştık. İlk gün zorlandık, malum cep telefonu şebekesi bloke oldu. Fakat o bölgeye yakın oturan vatandaşlarımız aracılığıyla dolaylı olarak haberler aldık. O haberler bize umut verdi."

Haberin Devamı

Büyükelçi Atacanlı, Kızılay, AKUT ve diğer sivil toplum kuruluşlarından ekiplerin Japonya'ya geldiğini, bazılarının bölgeye doğru harekete geçtiğini ifade etti.

Miyagi eyaletiyle Tokyo'nun coğrafi olarak ortasındaki bir nükleer santralde bir problem olduğunu belirten Atacanlı, "Depremle beraber bu santraldeki reaktörlerden bir tanesinin soğutma sistemleri devre dışı kalmış. Bu durum bir reaktör için en vahim gelişmelerden bir tanesi. Aksi taktirde ısınma oluyor ve nükleer sızıntı, nükleer tehlikeler ortaya çıkıyor" dedi.

AA