Gündem Jeti kumlar düşürmüş

Jeti kumlar düşürmüş

Paylaş
Jeti kumlar düşürmüş

Bekarlığa veda için Dubai’ye giden Mina Başaran ile 7 kız arkadaşı ve 3 kadın mürettebatı taşıyan özel uçak dönüşte İran’da düşmüştü. Ön rapor çıktı: Uçağın bozulan hız göstergesi pilotları yanıltmış. Kontrolden çıkan uçak kendi çevresinde dönerek parçalanmış

SÜRATİN ARTTIĞINI ZANNETTİ


İş insanı Hüseyin Başaran’ın kızı Mina (28) bekarlığa veda eğlencesi için 7 kız arkadaşı ile gittiği Dubai’den 11 Mart 2018’de dönerken özel jetleri İran’da dağa çarpmıştı. Mürettebat ile birlikte 11 kadın ölmüştü. Ön kaza raporuna göre; Challenger 604 tipi özel uçağın hızı, 2 bin 600 metreye tırmanırken olması gerektiği gibi düşmeye başladı. Ancak Kaptan Pilot Beril Gebeş’in önündeki hız göstergesi ‘Pitot Tüpü’ arızası nedeniyle süratin arttığını gösteriyordu.


Mina Başaran'ın hayatını kaybettiği jet kazasında şifreler çözülüyor


MOTOR VE KUYRUK HAVADA KOPTU


İkinci Pilot Melike Kuvvet’in önündeki gösterge ise normal çalışıyordu. Çünkü o taraftaki ‘Pitot Tüpü’ arızalı değildi. Beril Gebeş, hızlandığını sandığı uçağı yavaşlatmak için 51 kez lövyeyi çekip uçağı daha da yükseğe tırmandırmaya çalıştı. Kontrolden çıkan uçak bir anda kendi etrafında dönerek irtifa kaybetmeye başladı. 6 bin 600 metreye indiklerinde motorlardan birinin parçaları koptu ve kuyruk uçağın gövdesinden ayrıldı. Parçalanan uçak saniyeler içinde dağa çarptı.


KALKARKEN KONTROL EDİLMEMİŞ


Tüm bunlar olurken 2 pilotun kokpitte yaşadığı panik dolu anlar karakutudaki ses kayıtlarıyla ortaya çıktı. Uçakta hız bilgisi ‘Pitot Tüpü’ adlı sistemle ölçülüyor. Karşıdan gelen havanın hızını ölçen iki ‘Pitot Tüpü’nden birini, uçak Dubai’de havaalanında beklediği 4 gün içinde çölden esen rüzgarla taşınan kumların tıkadığı sanılıyor. 31 Mart 2009’da Atlantik’e çakılan Air France’a ait A330 da ‘Pitot Tüpü’ arızasından düşmüştü. 228 kişinin öldüğü faciada ‘Pitot Tüpü’ kötü havada buzlanmıştı.



İran'da düşen jetle ilgili soruşturma Avrupa veya Kanada'da yürütülebiir