Yaşam Jolie istenmeyen kadın oldu

Jolie istenmeyen kadın oldu

Paylaş
Jolie istenmeyen kadın oldu

Oscar ödüllü ABD'li oyuncu Angelina Jolie'nin senaryosunu yazdığı ve yönetmenliğini yaptığı film için Bosna-Hersek'teki çekim izni iptal edildi

Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği'nin iyi niyet elçisi olan Jolie, beraber yaşadığı aktör Brad Pitt ile birlikte 5 Nisanda Bosna-Hersek’e gelerek, Bosnalı yönetmen Aida Begiç’in savaş yıllarında kaybolan eşlerini bekleyen kadınların hikayesini anlattığı "Kar" filminin çekimlerinin de yapıldığı Gorajde ve Vişegrad kentlerindeki mülteci kamplarını ziyaret etmişti.

Bu ziyaretin, daha sonra Jolie’nin, Bosna-Hersek’te 1992-1995 yıllarındaki savaşta toplama kampına düşen Boşnak kızla onu kurtarmaya çalışan bir Sırp genci arasında geçen aşk öyküsünün anlatıldığı filmin hazırlıkları kapsamında olduğu açıklanmıştı.

Film çekimleriyle ilgili olarak daha önce Sırbistan’daki özel televizyon kanalı Pink TV’nin sahibi Jelyko Mitroviç’le anlaşan Jolie, Mitroviç’in projeden vazgeçmesine rağmen film çalışmasına ara vermemişti.

"TECAVÜZ MAĞDURU KADINLAR DERNEĞİ" ŞİKAYET ETTİ

Bosna Hersek genelinde faaliyet gösteren, savaş sırasında tecavüze uğramış Boşnak, Hırvat ve Sırp 1800 kadının üye olduğu Tecavüze Uğramış Savaş Mağduru Kadınlar Derneği başkanlığını yürüten Bakira Haseçiç, kamuoyunda bir süredir senaryosuyla ilgili çeşitli söylentiler bulunan filmin içeriğini öğrenmek için Federasyon Kültür Bakanlığına müracaatta bulundu.

BRAD PITT EVİN YOLUNU BULAMIYOR

Yapılan incelemede filmin senaryosuyla ilgili detaylı bilgi bulunamadı ve bazı evrakın eksik olduğu tespit edildi. Bunun üzerine bakanlık, filmin Bosna-Hersek’in Saraybosna ve Zenica kentlerinde kasım ayında yapılması planlanan çekim izinlerini iptal etti.

Bakanlık, yaptığı açıklamada, film ekibinin, gerekli belge ve senaryoyu kendilerine teslim ederek, yeniden çekim izni için müracaat edebileceklerini kaydetti.

"YAŞADIKLARIMIZIN YANLIŞ AKTARILMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ"

Bosna-Hersek’in Vişegrad kentinde 1992 yılında liseye giden kızıyla birlikte tecavüze uğrayan ve bunun üzerine kurduğu dernekle 25 bine yakın tecavüz mağduru kadının ifadesini toplayarak Lahey’deki mahkemeye sunmayı başaran Bakira Haseçiç, yaklaşık 3-4 aydır filmin senaryosuyla ilgili çeşitli söylentiler duyduklarını ve konuyu basından takip ettiklerini belirtti.

Senaryoda, "Tecavüzcüsüne aşık olan bir Boşnak kadının hikayesinin anlatıldığı" yönünde kendilerine bilgi geldiğini ifade eden Haseçiç, bunun üzerine senaryoyu öğrenmek için Kültür Bakanlığına müracaatta bulunduklarını kaydetti.

Haseçiç, Lahey’de eski Yugoslavya için kurulan mahkemede 2001 yılında tanık olarak dinlendiği sırada giydiği tişörtteki, "Tek suçumuz Müslüman olmaktı" yazısıyla bütün dünya medyasının dikkatini çekmişti.

Haberin Devamı