Tamer Heper Kabul edilemez
HABERİ PAYLAŞ

Kabul edilemez

Haberin Devamı

Sorun Beşiktaş Belediyesi. 2018 için açıklanan Emlak Vergisi değerleri korkunç. Dava açtık, başka ne yapılabilir? ● R.M.

Bu soru, yolda yürürken bile durdurulup sorulan bir soru? Peki mesele ne? Önce bunu açıklayayım.

Biliyorsunuz, her yıl Emlak Vergisi verilir. Bunun bir hesabı var. Bu hesap belediyelerin her dört yılda bir yeniden tespit ettiği arsa metrekare birim değeri üzerinden yapılır. Aradaki dört yılda, belediyece tespit olunan birim değere yeniden değerleme oranında zam gelir.

DAVA İÇİN KUYRUK VARDI

2018 için belediyeler yeni fiyatları belirledi. Bir kısmı yüzde 20, bir kısmı yüzde 25 zam yaptı. Peki Beşiktaş Belediyesi ne kadar yaptı? Yüzde 250 ile yüzde 500 arası. Okuyucumun sorduğu husus bu. Bu rakamlar çok değil denemez, fahiş değil denemez, sadece ‘korkunç’ denilir. Bu değerlerin iptali talebi bu yıla kadar vatandaş için mümkün değildi. Çünkü yasa buna imkan tanımıyordu. Ancak ilgili madde 2012’de Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi ve ilk defa bu yıl vatandaşa iptal davası açma hakkı tanındı. Dava, değerlerin ilanından itibaren 30 gün içinde açılabiliyordu ve benim izlediğim, vergi mahkemesi başvuru bürolarında kuyruklar vardı. İptal davalarının neredeyse tamamı Beşiktaş Belediyesi aleyhineydi.

7 EYLÜL’E KADAR

Şimdi 30 gün geçti ama dava açma hakkı kayboldu mu? Hukuk Usulu Kanunu’nun 104’üncü ve İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 8/3’üncü maddelerine göre hayır. 30 günlük süre 30 Temmuz’da doldu ama 20 Temmuz’da adli tatil başlamıştı. Bu maddelere göre; başvuru süresi, adli tatilin bittiği günden itibaren 7 gün uzadı.

Bu durumda Emlak Vergisi tutarlarına itiraz davaları 1 Eylül’de bitecek adli tatilin (ve sonra gelen 4 günlük bayram tatilinin) ardından 7 Eylül’e kadar açılabilecek. Vatandaşa dava açma hakkı tanınmasaydı Beşiktaş’ta oturanların malını mülkünü satıp ilçeyi terk etmesi gerekecekti. Bu kadar anlayışsızlık az görülür. Şimdi bundan Erkan kim daha çok zarar görür anlayacağız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder