Ekonomi Kaçağa elektronik takip

Kaçağa elektronik takip

Paylaş
Kaçağa elektronik takip

Akaryakıtta kaçağa karşı elektronik takip sistemi kurulacak.Yazar kasalar, POS cihazlarıyla birleştirilerek, alışverişlerde banka kartlarının yanı sıra nakit harcamaların da kayda alınması sağlanacak

Akaryakıta özel önem

Haberin Devamı

Maliye Bakanlığı, Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Stratejisi Eylem Planı’nı güncelliyor. Bakanlık bu günlerde taslak metni hazırlamak için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Sanayi Bakanlığı gibi kurumlarla görüşüyor.

Nihai şeklini Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda alacak olan metinde, kaçağın hâlâ yüksek olduğu akaryakıt sektörüne özel ‘Online Takip Sistemi’ kurulması öngörülüyor. Buna göre, akaryakıtın dağıtım ve satışı elektronik ortamda takip edilecek.

Tüm tankerler izlenecek

Arka Ofis olarak da adlandırılan akaryakıt takibi modelinde, dağıtımcıyla akaryakıt bayisi arasında iletişim platformu kurulacak. Akaryakıt tankeri A dağıtım şirketinin ana deposundan yakıt alıp çıktığı anda sistemde görünecek.

Haberin Devamı

Tankerin, B akaryakıt istasyonuna yakıtı götürmesi, boşaltıp geri dönmesi de anlık şekilde izlenecek. Böylece akaryakıttaki fiziki hareket sürekli takip altında bulunacak. Türkiye’de halen 37 dağıtım şirketi, 14 bin 152 adet de akaryakıt istasyonu bulunuyor.

Maliye, SGK’ya bildirecek

Eylem planı, çalışma hayatına da yenilikler getirecek. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), geçici iş göremezlik ödeneği alanları ve SGK’dan aylık alanları Gelir İdaresi ile paylaşacak.

Maliye’nin denetçileri, merkezden sonra taşrada da yoklama yaptıkları işletmelerde tespit ettikleri çalışan sayısını SGK’ya bildirecek ve karşılaştırma yapılacak. İşyerlerinde elektronik fatura uygulaması yaygınlaştırılacak. Büyük mükelleflerden başlanarak muhasebe defterlerinde elektronik kayda geçilecek.

Ücret tam gösterilsin

Taslak metinde SGK bildirimleri ile gelir vergisine ilişkin muhtasar beyannamelerin birleştirilmesi öngörülüyor. Ayrıca muhtasar beyannamelere çalışan sayısı ve ödenecek Gelir Vergisi’nin yanı sıra çalışanların brüt ücretleri de yazılacak.

Bu şekilde işyerinin fiili ücretin altında bildirim yapmasının önüne geçilmesi hedefleniyor. Yeni denetim elemanları alınarak vergi denetim kadroları güçlendirilecek. Tapu kayıtlarının tamamen elektronik ortamda bildirilmesi sağlanacak.

Nakit satış da kayda girecek

Haberin Devamı

Kayıt dışıyla mücadele eylem planına, POS cihazları ile yazar kasaların birleştirilmesi hedefi de konuluyor. Bankalararası Kredi Kartları Merkezi ve BDDK, bütün bankaların POS cihazlarının tek tip hale getirilmesi üzerine çalışıyor.

Bu yapıldığında, POS cihazları ile yazar kasaların birleştirilmesi düşünülüyor. Böylece banka kartıyla yapılan harcamalarda olduğu gibi, nakit satışlar da kayda alınmış olacak. Ayrıca kredi kartı sliplerinin belge yerine geçmesi sağlanacak.