Gündem Kaçak içki ve sigaraya karşı eylem planı

Kaçak içki ve sigaraya karşı eylem planı

Paylaş
Kaçak içki ve sigaraya karşı eylem planı

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Mehmet Küçük, içki ve sigara kaçakçılığı ile daha etkin mücadele etmek amacıyla bir eylem planı hazırladıklarını duyurdu

Düşüş yüzde 20

Haberin Devamı

Sigaraya yılbaşında yüzde 60’a varan zam yapılmış, ardından mart ve nisanda tütünden elde edilen Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) miktarı dramatik şekilde düşmüştü.

2009’a göre satışlardaki ortalama yüzde 20’yi bulan düşüş, kaçakçılığın artmasına bağlanmıştı. Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) Başkanı Mehmet Küçük, sigara ve içkide kaçakçılıkla mücadele için bir eylem planı hazırladıklarını açıkladı.

Ortak yürütülüyor

Mehmet Küçük, planın onay için Başbakanlığa gönderildiğini belirtirken, sigarada kaçağın arttığına dair ellerinde resmi bir veri bulunmadığını söyledi.

Kaçakçılıkla mücadeleyi İçişleri Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, Gümrük Müsteşarlığı ve Gelir İdaresi’yle birlikte yürüttüklerini ifade eden Küçük, “Önümüzdeki dönemde bu konuda alınması gereken önlemleri enine boyuna tartışacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Çözüm gerekli

Mehmet Küçük, Kaçakçılık Eylem Planı’nda, gümrük kapılarındaki X-Ray cihazlarının artırılması ve daha donanımlı hale getirilmesi, transit geçişlerin takibi, bazı ürünlere dönük özel çalışma yapılması gibi tedbirler öngörüldüğünü bildirdi.

Küçük, “Ancak bu, basit bir iş değil. Gümrüklerde o kadar çok şey yakalanıyor ki, bazı dönemlerde depolar doluyor. Bu soruna da çözüm bulmak lazım” dedi.