Sağlık Fark edince doktora gidin

Fark edince doktora gidin

Paylaş
Fark edince doktora gidin

HPV virüsü nedeniyle genital organlarda çıkan siğillere çok dikkat etmek gerekiyor. Ayrıca yeni fark ettiğiniz siğilleri de bir an önce tedavi ettirin. Siğiller yakılarak başarıyla ortadan kaldırılıyor, ardından da krem kullanılıyor. Jinekolog Prof. Dr. Derin Kösebay sorularınızı yanıtlıyor...

Kürtajdan sonra sancılarım oldu kanamam var

Haberin Devamı

Ben 5 gün önce ilk gebeliğimi 7 haftalıkken sona erdirdim. Kürtajdan sonra şu an bile ara ara koyu renk pıhtısı ve kan geliyor. Sancılarım oluyor. Özellikle tuvalet esnasında sıkıntı yaşıyorum. Acaba bu yaşadıklarım normal mi?

CEVAPSevgili okuyucumuz, kürtajdan sonra bir süre (3-5 gün) hafif kanama devam eder. Belki ufak tefek ağrılar da olabilir ama bu şikayetler devam ediyorsa veya artarak sürüyorsa bir kadın-doğum uzmanına başvurmanız bence en uygun yoldur. Parça kalmış olabilir, enfeksiyon olabilir ve daha birçok ihtimal de var.

HPV kapmışım, ne yapmalıyım?

22 yaşındayım. 2 hafta önce HPV kaptığımı öğrendim. Çok yaygınmış ama ben bilmiyordum. Yaklaşık 4 aydır yoğun ve parça parça görünümü olan, koyu kıvamlı akıntım vardı. Bir ay önce vajina ağzında kabarcıklar fark ettim. Doktora gittim ve HPV virüsü kaptığımı öğrendim. Geçen hafta siğiller yakıldı.
Ancak yakılan bölgede akıntı, acı ve hafif kanamalar var. Ayrıca klitoral bölgede 2 yeni siğil daha oluştu. Doktorum işlem sonrası sadece antibakteriyel bir merhem yazdı. Bu hastalığın bir ilaç tedavisi mevcut mu? Yeni siğillerin oluşmaması için ne gibi tedaviler var?

Haberin Devamı

CEVAPİnsan papilloma virüsünün (HPV) bugün dünyada hakikaten çok yaygın olduğunu görüyoruz. Avrupa ve Amerika’da 50 yaş civarındaki kadınların yüzde 80’inin bu virüsle karşılaştığını biliyoruz. 130’dan fazla tipi var. Bu virüs,15-20 tip kanser yapma özelliğine sahip. Diğerleri de dış genital organlarda siğillerin oluşmasına neden oluyor. Cinsel ilişkiye başladıktan sonra ülkemiz koşullarında güvenli bir takip için her kadının senede 1kere muayene olması ve smear testi yaptırması gerekiyor. Smear testi HPV’nin rahim ağzında yaptığı değişiklikleri gösterebilir. Dysplazi denen hücre değişiklikleri başlarsa değişikliğin derecesine göre, rahim ağzındaki hastalıklı bölgenin ufak bir operasyonla çıkarılması (Konizasyon) yeterli tedaviyi sağlar. Siğillere gelince; onların da koterize edilmesi (Yakılarak tedavisi) en sık başvurulan yöntemdir. Aslında dış genital organın kolposkop denen aletle (görüntüyü
büyüterek gösteren) incelenmesi, gözle görülmeyen ufak siğillerin de aynı seansta koterizasyonuna imkan verir. Ayrıca hastalığın tekrarlamaması için antiviral pomatlar da kullanılabilir. Sizin yeni çıkan siğillerinizin tekrar tedavi edilmesi gerekiyor. Doktorunuzla tekrar görüşün.

Haberin Devamı

Kanamam durmadı

20 günlük evli bir kadınım. İlk geceden beri kanamam durmadı. Sık olmasa da yine oluyor. Ne yapmalıyım?

CEVAPBu bahsettiğiniz şikayeti pek çok yeni evlenen kadın yaşamıştır. Vajina ve idrar yollarının tahrişine bağlı meydana gelen bu şikayetler bir süre sonra geçecektir. Eğer şikayetlerinizde bir gerileme yoksa o zaman bir kadın doğum uzmanına gözükmeniz gerekecek. Kızlık zarının kalın olduğu vakalarda bahsettiğiniz şikayetler daha uzun sürebilir. Bunun için bir ilaçla yardım alabilirsiniz. Eğer gerekiyorsa belki ufacık bir cerrahi müdahale ile sorun tamamen ortadan kaldırılır.

Sorularınız için: saglik@posta.com.tr