Dünya Kaczynski faciası mı?

Kaczynski faciası mı?

Paylaş
Kaczynski faciası mı?

97 kişinin öldüğü faciaya pilotun sisli havaya rağmen inmekte ısrar etmesinin neden olduğu iddia edilmişti. Pilotun bu ısrarına Başkan'ın emrinin neden olduğu sanılıyor

Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczynski (61), eşi Maria’nın yanı sıra, Genelkurmay Başkanı’nın da aralarında bulunduğu 22 üst düzey devlet yöneticisini taşıyan Rus yapımı 20 yıllık Tupolev Tu-154 tipi resmi uçak önceki gün düşmüştü. Uçaktaki 9’u mürettebat 97 kişi ölmüştü. Polonya heyeti, 70 yıl önce Sovyetler’in öldürdüğü 22 bin Polonyalı’yı anmak için Rusya’daki ‘Katin Katliamı’ törenine gidiyordu. Acı bir tesadüf eseri uçakta ‘Katin Katliamı’nın yapıldığı ormanlık alana çakılmıştı.

Haberin Devamı

PİLOT NEDEN ISRAR ETTİ?

Faciaya, Rus kontrol kulesinin uyarısına rağmen pilotun Smolensk Havaalanı’na inmek için inat etmesinin neden olduğu ileri sürülmüştü. Pilot 3 başarısız deneme yapmasına rağmen ısrar etmiş, 4’üncü de ormanlık alana çakılmıştı. Pilotun uyarılarına rağmen uçağı indirmeye çalışmasının nedeni sorgulanıyor. Lech Kaczynski’nin pilota inme emri vermiş olabileceği de nedenler arasında.

TİFLİS OLAYI HATIRLATILDI

Çünkü Kaczynski ile ilgili geçmişte benzer bir olay yaşanmıştı. Kaczynski 2008’deki Rus-Gürcü savaşı sırasında, Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili’ye destek olmak üzere Tiflis’e gitti. Kaczynski’yi taşıyan uçak, Gürcistan hava sahasına girdiğinde yer kontrol, “savaş koşulları nedeniyle Tiflis’e inmenin çok tehlikeli olacağını” bildirdi. Ancak Kaczynski pilota inme emri verdi.

Haberin Devamı

WALESA, PİLOTU SAVUNDU

Polonya’nın eski Devlet Başkanı Lech Walesa da, “O uçakta mutlaka kararları veren biri vardır. Pilotun kendi başına karar aldığını sanmıyorum. Bu mümkün değil. Ben de çok uçtum, pilotlar şüpheye düştüklerinde liderlere gelip ne yapılacağına karar vermelerini ister” dedi. Bu arada uçağı kullanan 36 yaşındaki Arkadiusz Protasiuk’un 1997’den beri pilotluk yaptığı öğrenildi.