Dünya 'Kaddafi barış planını kabul etti'

'Kaddafi barış planını kabul etti'

Paylaş
'Kaddafi barış planını kabul etti'

Libya lideri Kaddafi'nin ülkedeki çatışmaları sona erdirmeyi hedefleyen bir barış planını kabul ettiği öne sürüldü

Libya'yı ziyaret eden üst düzey bir Afrika Birliği heyeti Muammer Kaddafi'nin ülkedeki çatışmaları sona erdirmeyi hedefleyen bir barış planını kabul ettiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Heyetin başkanı Güney Afrika lideri Jacob Zuma, kardeşim olarak nitelediği Kaddafi'nin yol haritasını kabul ettiğini söyledi.

Anlaşmanın temel unsurları, derhal ateşkes, insani yardımların herhangi bir engel çıkarılmadan dağıtılması, yabancı ülke vatandaşlarının korunması ve hükümetle isyancılar arasında siyasi bir anlaşma için diyalog başlatılması.

Afrika Birliği heyeti, planı bugün Bingazi'deki isyancı gruplarla görüşecek.

Ancak Libya muhalefetinin İngiltere'deki bir temsilcisi, BBC'ye Muammer Kaddafi ya da oğullarından birinin iktidarda kalmasını sağlayacak hiçbir anlaşmanın kendileri için kabul edilebilir olmadığını söyledi.

Bir Afrika Birliği yetkilisi, Kaddafi'nin geleceği meselesinin de Trablus'taki görüşmelerde gündeme geldiğini, ancak gizli tutulduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Öte yandan, Libya'da Kaddafi yanlısı güçler ile isyancı gruplar arasındaki mücadele Ecdebiye kentinin kontrolü üzerine yoğunlaşıyor.

İsyancıların kalesi Bingazi'ye giden yolda bulunan Ecdebiye kenti bu nedenle stratejik öneme sahip.

Kentin kontrolünün Kaddafi güçlerinin eline geçmesinin, muhalefetin kontrolündeki doğu Libya'ya erişimi hükümet güçleri için mümkün kılacağı düşünülüyor.

BBC'nin Ecdebiye kentindeki muhabiri Jon Leyne, hükümet güçlerinin bir kere daha muhalefet karşısındaki askeri üstünlüğünü gösterdiğini söylüyor.

Leyne, şehre çölden yaklaşan hükümet güçlerinin isyancılara bu şekilde üstünlük sağladığını anlatıyor.

Ecdebiye'de bulunan Reuters haber ajansı muhabiri, Kaddafi güçlerinin aralıksız top ve füze ateşi karşısında isyancıların kentin ara sokaklarına sığındığını bildiriyor.

Reuters haber ajansına konuşan bir isyancı ise "Şehrin içinde direniş var. Kaddafi'nin güçleri isyancılarla savaşıyor. Şehrin içinde varlık gösteriyorlar" dedi.

25 tank vuruldu

NATO kuvvetleri ise, Ecdebiye ve Misrata kentleri çevresinde gerçekleştirilen hava saldırılarında Libya hükümetine ait 25 tankın vurulduğunu açıkladı.

NATO'nun ülkedeki operasyonundan sorumlu komutan, hava saldırılarının sivilleri korumak amacıyla gerçekleştirildiğini açıkladı.

Haberin Devamı