Dünya Kaddafi isyancılardan liman aldı

Kaddafi isyancılardan liman aldı

Paylaş
Kaddafi isyancılardan liman aldı

Koalisyon güçlerinin hava operasyonları, Libya lideri Muammer Kaddafi'ye ait güçlerin saldırılarını yavaşlatsa da durduramadı

Hükümet güçlerinin, günlerdir kuşatma altında tuttuğu Misrata limanını ele geçirdiği haberi geldi. Başkent Trablus’ta TSİ 06.30 sularında uçaksavar ateşi başlarken, aynı anda kentte çok sayıda patlama yaşandı.

Fransa, Perşembe günü hava operasyonlarının sürdüğünü belirtirken, İngiltere, Libya hava savunma sistemlerinin Tomahawk füzeleriyle vurulduğunu açıkladı. Koalisyon güçlerinin, Trablus’un 210 km doğusundaki Misrata’yı kuşatan Kaddafi güçlerine yönelik harekâtı, Kaddafi rejimine ait tankların Çarşamba günü şehir merkezinden geri çekilmesini sağladı.

TANKLAR GECE MİSRATA'YA GİRDİ

Ancak gecenin bastırmasıyla, tanklar Misrata’ya tekrar ateş açtı. İlerleyen saatlerde, tanklar tekrar şehir merkezine girerken, stratejik açıdan büyük önem taşıyan Misrata limanı da Kaddafi'ye bağlı güçlerin eline geçti.

Şehrin en büyük hastanesindeki bir doktor, hastaların yerlerde yattığını, tıbbi malzemelerin bitmek üzere olduğunu, jeneratörlerinin yakıtının azaldığını ve suların akmadığını belirtti.

MİSRATA’YI ÇEMBERE ALDI

Misrata’daki görgü tanıkları, koalisyon güçlerinin hava harekatında kentin eteklerindeki tankların vurulduğunu ancak şehrin içindeki tankların ateşe devam ettiğini belirtti.

İsmini Abdelbaset olarak veren görgü tanığı, limanın ele geçirmesiyle, Kaddafi güçlerinin iki savaş gemisi ve hücum botları göndererek kenti denizden kuşattığını ve çembere aldığını ifade etti.

Libya’nın en büyük üçüncü kenti olan 300 bin nüfuslu Misrata’nın Kaddafi’nin eline geçmesi, limanda yaşanan insani krizin de büyümesine neden oldu. Limanda, çoğu ailesiyle birlikle olan altı bin Mısırlı işçi ve çok sayıda Afrikalı göçmen olduğu belirtildi.

FRANSA: HAREKAT DEVAM EDECEK

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, bugün yaptığı açıklamada Libya’da sürdürülen askeri operasyonun “başarılı olduğunu” ve “devam edeceğini” belirtti.

RTL Radyosu’na, “hava harekatına devam edeceklerini” söyleyen Juppe, operasyonlarda sadece askeri hedefleri vurduklarını belirtti.

Juppe, operasyonların sivil halkın Kaddafi rejiminden korunmasını amaçladığını tekrarladı ve koalisyon güçlerinin düzenlediği operasyonlarda sivil kayıpların yaşandığı iddiasını reddetti.

Haberin Devamı