Dünya Kaddafi katliam için düğmeye bastı

Kaddafi katliam için düğmeye bastı

Paylaş
Kaddafi katliam için düğmeye bastı

19 gündür süren isyanda petrol sahaları dahil olmak üzere ülkenin büyük bölümünü kaybeden Libya lideri Kaddafi'ye bağlı güçler dün saldırıya geçti. 24 saatte 50 kişi öldü, 300 kişi yaralandı

Libya'yı 42 yıldır yöneten Albay Muammer Kaddafi 18 gündür devam eden isyanda kaybettiği toprakları yeniden el geçirmek için dün saldırıya geçti.

Kaddafi'nin talimatıyla harekete geçen Libya ordusu dün sabah başkent Trablus'un 50 kilometre doğusundaki Zaviya kasabasını tanklarla bombaladı. Libya ordusuyla isyancılar arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Gün boyu devam eden çatışmalara rağmen Libya ordusu Zaviya'yı almayı başaramadı.

Libya ordusunun dün başlattığı saldırıya karşılık olarak isyancılar da dün ülkenin doğusundaki stratejik petrol bölgesi Ras Lanuf'u almak için saldırıya geçti.

KADDAFİ YANLISI GÜÇLERDEN RAS LANUF'A HAVA TAARRUZU

Libya'da Muammer Kaddafi yanlısı kuvvetler, isyancıların elindeki stratejik petrol kenti Ras Lanuf'a hava taarruzu düzenliyor.

Basın mensupları ve görgü tanıkları, ilk olarak bir savaş uçağının bu sabah kente taarruzda bulunduğunu ve attığı füzelerin isyancıların kontrol noktasının yakınında iki büyük çukurun oluşmasına yol açtığını belirttiler. Aynı kaynaklar, Kaddafi yanlısı güçlerin Ras Lanuf'a yeniden hava saldırısında bulunduklarını kaydettiler.

İsyancılar sabahki saldırıda, uçaktan iki roketin atıldığını, can kaybı olmadığını bildirdiler. İsyancılar da uçaksavarlarla ateş açtılar, kent halkı korku içinde sokaklarda koşturdu.

Muhalifler, Kaddafi'ye sadık güçlerin ayrıca batıdaki Bin Cevad kentine saldırı düzenlediğini bildirdiler.

Bu arada, rejimin isyancıların elindeki kentleri ele geçirdiği açıklamasının ardından, başkent Trablus'ta bunu kutlamak için yoğun otomatik silah ateşi açıldı. Kaddafi rejimi yetkilileri bu sabah, Ras Lanuf, Misrata ve Tobruk kentlerinin kontrolünün ele geçirildiğini açıkladılar, ancak bu açıklama isyancılar tarafından yalanlandı.

Libya'daki muhalifler ayrıca dün Ras Lanuf yakınlarında Kaddafi'ye sadık kuvvetlere ait bir savaş uçağını düşürdüklerini açıkladılar ve buna ait görüntüleri basın mensuplarına gösterdiler.

Öte yandan, direniş hareketi tarafından kurulan Ulusal Konsey, Bingazi'deki ilk toplantısında, "Libya'nın tek bir temsilcisi" olacağını açıklayarak, eski Adalet Bakanı Mustafa Abdülcelil'i "devlet başkanı" ilan etti.

ZAFER İSYANCILARINDI

Libya ordusu kilit konumundaki kenti kaybetmemek için tank ve helikopterlerle direnişe geçti. Ancak uzun süren çatışmalar isyancıların zaferiyle sonuçlandı. Petrol bölgesi Ras Lanuf'ta kontrolün isyancıların elinde olduğu açıklandı. Ras Lanuf ve Zaviye'deki çatışmalarda yaklaşık 50 kişinin hayatını kaybettiği 300 kişinin de yaralandığı söyleniyor. Libya'da 18 gündür devam eden çalışmalarda ölenlerin sayısının 1000'in üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

SIRA SİRTE'DE

Libya'nın birçok bölgesinde muhalifler ile Muammer Kaddafi yönetimine bağlı askerler arasında çatışmalar devam ediyor. Bingazi'deki olayları takip eden AA ekibi, buraya 200 kilometre uzaklıkta bulunan, kanlı çatışmaların yaşandığı Brega'ya girdi.

Edinilen bilgiye göre, çölün ortasında küçük bir yerleşim yeri olan Brega, önceki gün yaklaşık 200 askeri araç ve ağır silahlarla gelen Kaddafi askerleri ile muhalifler arasında sabah saatlerine kadar sıcak çatışmalara sahne oldu.

Bina duvarlarında çok sayıda mermi deliklerinin görüldüğü yerleşim biriminde, 10 muhalifin hayatını kaybettiği ve 50'ye yakın muhalifin yaralandığı ifade ediliyor. Nihayetinde Kaddafi askerlerini püskürten muhalifler, bölgede kontrolü ele geçirmiş bulunuyor.

Şiddetli çatışmalara giren muhaliflerin üstünlük sağladıktan sonra araçların altında ve çevredeki binaların gölgesinde dinlendikleri, tabldotlarda yemek yedikleri, yakınlarıyla telefonlaştıkları ya da silah bakımı yaptıkları görülüyor.

Bölgede kalaşnikof, bixi, doçka, roketar, top, uçaksavar, top ve tank kullanan muhaliflerin mühimmat depolarının da her türlü patlayıcıyla dolu olduğu dikkat çekiyor. Aralarında gençler, maceraperestler ile orta yaşın üstündekilerin de olduğu muhalifler, tuzaklarda kullanılmak üzere TNT kalıpları hazırlıyor.

Muhalif askerlerin taciz atışlarına da anında karşılık verdikleri dikkat çekiyor.

AA ekibi de Kaddafi askerlerinden gelen taciz ateşlerine muhaliflerin anında karşılık verdiğine tanık oldu.

Yakındaki bir başka yerleşim alanı olan Rasnelof'ta da üstünlüğün muhaliflere geçtiği haberleri üzerine Brega'daki gönüllü askerlerin bazıları, dün gün batımına doğru yanlarına ağır silahlar da alarak arazi araçlarıyla Kaddafi'nin doğum yeri olan Sirte şehrine doğru yola çıktı.

Libya'nın birçok noktasından binlerce muhalifin Sirte'teki muhaliflere destek vermek üzere bölgeye hareket ettiği öğrenildi. Sirte'de Kaddafi'nin Afrika ülkelerinden getirttiği paralı askerler ve özel birlikler ile muhalifler arasında yakın zamanda şiddetli çatışmaların yaşanması bekleniyor.

Bu arada, Brega'dan geçen yola barikat kurarak, sıkı kontroller yapan muhalifler, bir aracın kontrolü sırasında, Kaddafi yanlısı olduğunu sandıkları bir kişinin aracını durdurarak sert tepki gösterdiler. Durumun anlaşılması üzerine aracın yoluna devam etmesine izin verildi. Çatışma bölgesindeki muhalifler, gazetecilere ise Bingazi'de de olduğu gibi olumsuz davranmıyorlar.

Gönüllü askerlerden Abdüssalim Fettah, amcası ve iki arkadaşının Kaddafi askerlerince öldürüldüğünü, kendisinin de devrim için ölmeye hazır olduğunu söyledi. Kaddafi askerlerinden korkmadıklarını belirten Fettah, amaçlarına ulaşmak için gereken tüm silahlara sahip olduklarına işaret etti.

Ordudan pek çok subayın da gönüllerin safına katıldığını anımsatan Fettah, bu subayların gençleri askeri eğitimden geçirdiğini belirtti. Fettah, kullandıkları silah ve mermileri ordu depolarından aldıklarını, şimdilik silah ve mühimmat sıkıntısı çekmediklerini kaydetti. Fettah, ''Brega'nın ardından Rasnelof'ta da üstünlüğü ele geçirdik. Sıra Kaddafi'nin doğduğu Sirte şehrine geldi'' dedi.

MUHALİFLERİN YARASINI MISIRLI DOKTORLAR SARIYOR

Öte yandan, cephede yaralanan muhaliflere ilk müdahale Marsa El Braga Hastanesinde yapılıyor.

Mısırlı Doktor Husam Adil, silahlı çatışmalar nedeniyle Mısır'dan birlikte geldiği 15 kişilik sağlık ekibiyle birlikte iki gündür Brega'da olduklarını, bu sürede Kaddafi askerlerine karşı savaşan 10 gönüllü askerin ölü, 50'sinin de yaralı olarak hastaneye getirildiğini bildirdi.



Yaralılara burada sadece acil müdahale yapabildiklerini ifade eden Adil, yaralıların daha sonra Bingazi ve Ecdebya'daki hastanelere nakledildiğini anlattı.

Libyalı gönüllü doktor Salim Nazzal ise hastanede Mısırlı sağlık ekibinin yanı sıra 25 kişilik de Libyalı bir ekibin olduğunu, birlikte ateş hattından yaralı gelenlere tedavi ettiklerini ifade etti.

Çatışmanın sıcak olduğu saatlerde yaralıların artması nedeniyle hastanede panik havasının hakim olduğunu dile getiren Nazzal, ancak sabahla birlikte temponun düştüğünü söyledi.

Nazzal, çatışmaların bir an önce sona ermesini ve insanların canlarının acımasının önüne geçilmesini istedi.

İNGİLİZ ASKERLER TETİKTE

İngiliz Kraliyet Ordusu'na bağlı 3. Tugay'dan 600 kişilik bir birliğin, emir verilmesi halinde 24 saat içinde Kuzey Afrika'da herhangi bir bölgede müdahaleye hazır hale getirildiği açıklandı. İngiltere Savunma Bakanlığı operasyona hazır halde bekleyen askerlerin gerektiğinde insani yardım operasyonlarına katılacağını ancak muharip olarak görev yapmayacağını açıkladı. İngiltere ülkenin doğusundaki Bingazi'ye muhaliflerle irtibata geçmek için diplomatlarını da gönderecek.

FRANSA'DAN İSYANCILARA AÇIK DESTEK

Fransa, Libya'da direnişçiler tarafından Ulusal Konsey'in kurulmasından memnuniyet duyduğunu ve Albay Muammer Kaddafi'ye karşı direnişi yöneten bu kuruluşa destek verdiğini bildirdi.

Fransa Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Albay Kaddafi rejimine karşı direnişi idare eden Libya Ulusal Konseyi'nin kurulmasından memnuniyet duyulduğu belirtilerek, Paris'in bu kuruluşun üstlendiği ilke ve hedeflere destek verdiği kaydedildi.

PAPA ENDİŞELİ



Öte yandan, Papa 16. Benediktus, Vatikan'daki Saint-Pierre meydanındaki Angelus duasından sonra verdiği vaazda, Pakistan ve Libya'yı kastederek, çeşitli Afrika ve Asya ülkelerindeki gerginlikten büyük endişe duyduğunu bildirdi.

16. Benediktus, meydanda güzel ve güneşli bir havada toplanmış binlerce kişiye hitaben, "Çeşitli Afrika ve Asya ülkelerinde bu günlerdeki gerginliklerden büyük endişe duymaktayım" dedi.

"AKDENİZ'E GEMİ YIĞANLAR İYİ NİYETLİ DEĞİL"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, ''Bugün Libya'da askeri müdahale seçeneğini gündeme getirenlerin, Akdeniz'e savaş gemilerini yığanların niyetlerini iyi niyet olarak kabul etmiyoruz'' dedi.Ortadoğu'da önemli gelişmelerin olduğunu ''geleceğin tarihinin oluşturulduğunu'' belirten Çelik, "Libya'da halkın kanının dökülmesine kesinlikle razı olmayacağız. Orada yönetimin halkına zulmetmesine karşıyken, bunu bahane edip askeri müdahale seçeneğini gündeme getirenlerin, Libya halkının geleceğini düşünmediklerinin, petrol kuyularına, doğal zenginliklerine gözlerini diktiklerinin farkındayız.

CHAVEZ DEVREDE

Venezüela Lideri Hugo Chavez, Libya Lideri Kaddafi'nin arabuluculuk planını kabul etmesinin ardından çalışmalarına başladı. Latin Amerikalı Liderlerce Libya'daki krize çözüm bulması için desteklenen Chavez'in isyancıları da müzakerele ikna etmeye çalıştığı söyleniyor. Chavez veya başka bir arabulucunun araya girmemesi durumunda ülkede büyük bir insanlık dramının ve çok kanlı çatışmaların yaşanacağı söyleniyor.

İSYANCI KONSEY: YİYECEK STOĞUMUZ 3-4 AY YETER

Libya'da Muammer Kaddafi yönetimine karşı Bingazi'de oluşturulan Ulusal Libya Konseyinin üyelerinden Saad el Fercani, 3-4 ay yetecek kadar yiyecek stokları olduğunu söyledi.

El Arabiye televizyonuna konuşan Fercani, ellerinde ilaç, gaz ve petrolleri olduğunu da belirtti.

Konseyin ekonomik işlerden sorumlu üyesi Fercani, petrol anlaşmalarına uyacaklarını ifade ederek, "Tüm anlaşmalarımızı karşılayacağız, bunlar değiştirilemez" diye konuştu.

AJANSLAR

4

Haberin Devamı