Dünya 'Kaddafi' operasyonu ucuza çıktı!

'Kaddafi' operasyonu ucuza çıktı!

Paylaş
'Kaddafi' operasyonu ucuza çıktı!

Operasyon birkaç ay daha sürerse, bunun koalisyon güçlerine maliyetinin 1 milyar dolara ulaşabileceğini belirtiyor. Diğer ülkelere yönelik operasyonlarla kıyaslandığında ise bu çok düşük bir rakam

Libya'da askeri müdahale devam ediyor. Bir taraftan Kaddafi'nin geleceği tartışılırken diğer taraftan yerel halk kan ağlıyor. Fakat Batı'nın hesabı farklı... Ülkeler, paylaşım ve koordinasyon konusunda anlaşmış değil. Diğer yandan, önde gelen savunma stratejistleri işin maliyetine bakıyor. İşte operasyonun maliyeti...

Haberin Devamı

Savunma stratejistleri, Libya’daki askeri operasyonun birkaç ay daha sürmesi halinde bunun koalisyon güçlerine maliyetinin 1 milyar dolara ulaşabileceğini belirtiyor.

Pentagon'un Stratejik ve Bütçe Değerlendirmeleri Merkezi analisti Zack Cooper, Kaddafi rejiminin hava savunmasını çökertmek için başlatılan operasyonun kısa dönemdeki maliyetinin 400 ile 800 milyon dolar arası olmasını tahmin ettiklerini aktardı.

Reuters'ın haberine göre Cooper, uçuşa yasak bölgede gerçekleştirilecek devriye uçuşlarının haftalık maliyetinin de 30 ile 100 milyon dolar arasında olacağını aktardı. Afganistan savaşı için her ay 9 milyar dolarlık bir maliyetin altına giren ABD ordusu, Libya’daki operasyonun bütçesi hakkında henüz bir açıklama yapmadı.

Haberin Devamı

FÜZELERİN MALİYETİ 200 MİLYON DOLARI AŞIYOR

Salı günü itibariyle, Şafak Yolcuğu Operasyonu’nda ABD ve İngiltere tarafından en az 200 Tomahawk füzesi kullanıldığ tahmin edilyor. Bu füzelerin tanesi de yaklaşık olarak 1-1.5 milyon dolar. Buna göre bu konudaki maliyette 200 milyon doları aşıyor. Cooper, şu ana kadar yapılan askeri harcamalarının tahminlerine paralel rakamlara ulaştığını söyledi.

Öte yandan dün bir F-15 tipi ABD savaş uçağı düşmüştü. Bu da beklenmedik bir maliyet doğuruyor ve tahmini olarak bunun değeri de 100-150 milyon dolar arasında.

İNGİLTERE'NİN GÜNLÜK MALİYETİ

Analist Francis Tusa'nın BBC Radyo 4'e yaptığı açıklamada ise İngiltere'nin uçak başına şu ana kadarki maliyetinin yaklaşık 325 bin dolar olduğunu aktardı. Analist ayrıca, İngiltere'nin fırlattığı her bir füzenin yaklaşık 1.3 milyon dolar seviyelerinde olduğunu kaydetti. Uçak sayısı ve fırlatılan füze sayısı hesaplandığında İngiltere'nin günlük maliyeti 3-5 milyon dolar arasında değişiyor.

FRANSIZLAR'A GÖRE "ÇEREZ PARASI"!

Fransız analist de oluşan operasyon maliyetinin İngiltere ve ABD ile paralel olduğunu kaydeti. Söz konusu giderleri "Çerez" olarak niteleyen analist, Rafaele savaş uçaklarını saatlik maliyetinin 45 bin dolar seviyesinde olduğunu aktardı. Başka bir Fransız analist ise Fransa'nın daha ucuz silah kullandığını aktardı.

Haberin Devamı

ABD TASARRUFUN PEŞİNDE!

Öte yandan Pentagon, savunma harcamalarını önümüzdeki 5 yıl için 78 milyar dolar azaltmayı ve silah programını ertelemeyi planlıyor.

Söz konusu harcamalar dahilinde rakamlara bakılırsa Kaddafi'nin elinde tuttuğu 6.5 milyar dolar değerindeki 144 tonluk altının mücadelede etkili olabileceği ortaya çıkıyor.

HABERTÜRK