Dünya 'Kaddafi tehlikedeyse ona yardım ederiz'

'Kaddafi tehlikedeyse ona yardım ederiz'

Paylaş
'Kaddafi tehlikedeyse ona yardım ederiz'

Libyalı muhaliflerin kurduğu Geçici Ulusal Konsey'in Başkanı Mustafa Abdul Jalil'i ağırlayan İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, "Kaddafi zor durumdaysa O'na da yardım edebiliriz" dedi

Fransa, Katar ve ardından 4 Nisan’da İtalya’nın halkın tek meşru temsilcisi olarak tanıdığı Libya’daki Geçici Ulusal Konsey’in Başkanı Mustafa Abdul Jalil, İtalya’ya ilk resmi ziyaretini gerçekleştirmek için başkent Roma’ya geldi. Dışişleri Bakanı Franco Frattini’yle ikili bir görüşme gerçekleştiren Jalil’in daha sonra Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano ve Başbakan Silvio Berlusconi’yle de bir araya geleceği belirtildi.

Haberin Devamı

Jalil ve Frattini, görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenleyerek, dostluk mesajları verdi. Jalil’e, "Sayın Başkan" diye hitap eden Bakan Frattini, "Biz Libya’da sadece Geçici Ulusal Konsey’i tanıyoruz. Eğer Libya lideri Muammer Kaddafi’nin hayatı tehlikedeyse O’na da yardım edebiliriz" dedi.

10 BİN KİŞİ ÖLDÜ

Franco Frattini, "Tek çıkış yolu Kaddafi’nin iktidarı bırakmasıdır. Başkan Jalil 10 bin kişi öldüğünü, 50 bin kişinin üzerinde kişinin de yaralandığını aktardı. Bunlar kanlı rejimin kurbanlarıdır" diye konuştu.

Frattini, Birleşmiş Milletler ve Afrika Birliği üyesi ülkeler ile Geçici Ulusal Konsey’in katılımıyla, çatışmalara çözüm bulmak, Kaddafi’siz bir Libya geleceği, Libyalı muhaliflerin kontrol ettiği alanlardan dünya piyasasına petrol satılması yollarının tartışılacağı, "Temas Grubu" adı altında 2 Mayıs’ta Roma’da uluslararası bir toplantıya ev sahipliği yapacaklarını açıkladı.

Haberin Devamı

Frattini, bu toplantıda, İtalya’nın diğer Avrupa ülkelerine ve dünyaya Geçici Ulusal Konsey’i tanımak zorunda kalacaklarını anlatacağını söyledi.

LİBYA’NIN GELECEĞİ BİZE YARDIM EDENLERLE İNŞA EDİLECEK

Mustafa Abdul Jalil ise hava saldırılarının, Kaddafi’nin birliklerine karşı sivil halkı korumaya yeterli olmadığını belirterek, "Libyalıların kendilerini savunmak için hangi araçları kullanacaklarını anlamak gerekir" dedi.

Libya’nın geleceğinin kendilerine yardım edenlerle inşa edileceğini belirten Jalil, "Sıkı dostluk ilişkilerinde önceliği İtalya, Katar ve Fransa’ya vereceğiz. Bunu ABD, İngiltere ve ötekiler de izleyecek ancak öncelik bize şimdi yardım edenlerde olacak" dedi.

Frattini ve Jalil, kaçak göçün durdurulması için bir "kırmızı hat" kurulması, Libyalı gençlerin eğitilmesi konusunda İtalya’nın yardımı konularında da anlaşmaya vardıklarını belirtti.

Esma ÇAKIR - ROMA / DHA