Dünya Kaddafi yine bomba yağdırıyor

Kaddafi yine bomba yağdırıyor

Paylaş
Kaddafi yine bomba yağdırıyor

Libya'da Devlet Başkanı Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerin Brega ve Ecdebiye kentlerini bir kez daha bombaladığı bildirildi

El Arabiya televizyonu, Kaddafi'ye bağlı güçlerin ülkenin doğusunda, petrol terminallerinin bulunduğu Brega kentini bombaladığını duyurdu.

Haberin Devamı

Reuters ajansına açıklamada bulunan 3 kaynak ise kentte yeni bir saldırı düzenlediğine ilişkin bilgi sahibi olmadıklarını ancak konuyu araştırdıklarını belirtti.

Kaddafi güçleri, stratejik öneme sahip Brega kentini Çarşamba günü de iki kez bombalamıştı. Libya lideri Muammer Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi dün yaptığı açıklamada, Brega'nın isyancıları korkutmak ve petrol tesislerinin denetimini geri almak için bombalandığını söylemişti.

Reuters, ayrıca bir savaş uçağının, Libya'nın doğusundaki Ecdebiye kentinde isyancıların kontrolündeki bir askeri üssü hedef aldığını bildirdi. Haniye üssündeki cephaneliği korumakla görevli bir muhafız, uçaktan atılan bombaların üsse isabet etmediğini, ancak çok yakınına düştüğünü ifade etti.

Haberin Devamı

CUMA NAMAZI ÖNCESİ SIKI ÖNLEM

Brega ve Ecdebiye kentlerinde Kaddafi güçleri ve isyancılar arasındaki çatışmalar sürerken, başkent Trablus'ta da askerler, Cuma namazından sonra yapılması planlanan yönetim karşıtı gösteriler öncesinde kentte sıkı önlemler almaya başladı.

Askerlerin kentin çevresinde kontrol noktaları kurmaya başladığı belirtilirken, güvenlik güçleri, protestoları haber yapmak için kaldıkları Rixos Otel'den çıkmak isteyen yabancı gazetecilere de engel oldu.

Libya hükümet sözcüsü Musa İbrahim, El Kaide üyeleri tarafından planlandığını iddia ettiği muhtemel gösterilere gazetecilerin katılmasının şiddet olaylarını tetikleyebileceğini, bu yüzden gazetecilerin otelde tutulduğunu söyledi. Rixos'da resmen organize edilmiş medya ziyareti kapsamında yaklaşık 130 gazeteci bulunuyor. Bu gazetecilerin faaliyetleri yetkililer tarafından izleniyor.

Libya'da yönetim karşıtı gösterilerin başlamasından bu yana düzensiz olan internet de Trablus ve Bingazi'de tamamen kesildi. Kaddafi karşıtları, cuma namazından sonrası için Trablus'ta gösteri çağrısında bulunmuştu. Kaddafi'ye bağlı paralı askerler geçen cuma yapılan gösterilerde protestoculara ateş açmıştı.

KADDAFİ, CHAVEZ'İN PLANINI KABUL ETİ

Libya'da isyancılar ve Kaddafi'ye bağlı güçler arasındaki çatışmalar sürerken, bölgede kalıcı bir çözüme ulaşılabilmesi için ilk umut ışığı dün belirdi.

Haberin Devamı

Libya lideri Muammer Kaddafi, Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez'in ortaya attığı barış planını kabul etti. Venezüella Enformasyon Bakanı Andres Izarra, Arap Birliği'nin de Chavez'in, "Libya'ya uluslararası bir komisyon gönderilmesi" önerisine sıcak baktığını ifade etti. Ancak isyancılar tarafından kurulan Ulusal Libya Konseyi Başkanı Başkanı Mustafa Abdel Celil, müzakere masasına ancak Kaddafi'nin istifa etmesi ya da sürgüne gitmesi şartıyla oturacaklarını ifade etti.

Söz konusu plan, Libya'daki çatışmaları sonlandırarak siyasi bir çözüm bulunması amacıyla Kaddafi ile Libyalı isyancılar arasında görüşmeler yürütecek bir komisyonun kurulmasını öngörüyor. Komisyon da Güney Amerika, Avrupa ve Ortadoğulu temsilcilerden oluşturulacak.