Dünya Kaddafi'nin 144 ton altını var

Kaddafi'nin 144 ton altını var

Paylaş
Kaddafi'nin 144 ton altını var

Ülkesine yönelik askeri operasyonla sarsılan Libya lideri Kaddafi'nin 144 ton altını olduğu ve bunun da kendisine yıllar boyu direnme gücü sağlayabileceği öne sürüldü

Uluslararası toplum, bir yandan askeri harekât, diğer yandan da ekonomik yaptırımlarla Libya lideri Muammer Kaddafi'yi iktidarı bırakmaya zorluyor. Ancak bu gerçekleşmeyebilir çünkü Kaddafi, yıllarca savaşı sürdürmesini sağlayacak önemli bir kaynağa sahip: Merkez bankasındaki 144 ton altın.

Haberin Devamı

Uluslararası toplum, hava harekatına girişmeden önce Libya'ya yönelik bir dizi yaptırım kararı aldı. Libya lideriyle yakınları ve pek çok kamu şirketinin malvarlığını da dondurdu. Ancak İngiliz ekonomi gazetesi Financial Tiımes'e göre alınan bu önlemler işe yaramayabilir.

IMF'nin son verilerine göre Kaddafi'nin kontrolünde olan Libya Merkez Bankası'nda 144 ton altın bulunuyor. Gerçek miktarın bundan da fazla olabileceği de söyleniyor.

YILLARCA DİRENEBİLİR

Dünyada en fazla altın rezervine sahip 25 ülke arasında bulunan Libya'daki miktarın değerinin 6.5 milyar doları bulduğu tahmin ediliyor. Yani Libya lideri, aylar hatta belki birkaç yıl "çok sayıda paralı askeri" finanse edecek kaynağa sahip.

Haberin Devamı

Hava harekatının başlamasıyla altınların merkez bankasından alınıp, Kaddafi'nin de kaçtığı söylenen Çad ve Nijer sınırına yakın olan Sebha kentine nakledildiği öne sürülüyor.

Libya liderinin böylece elindeki altını, tüm önlemlere ve uluslararası yasalara karşın Çad ve Nijer üzerinden takas ederek nakit, silah ve yiyecek temin edebileceği belirtiliyor.

NTV