Dünya Kaderi 3 saatte çizildi

Kaderi 3 saatte çizildi

Paylaş
Kaderi 3 saatte çizildi

Libya'ya yönelik askeri müdahale planının son şekli, Muammer Kaddafi'nin bir dönem çadır kurduğu Paris'teki zirvede verildi. Uluslararası operasyonun gerçekleştirilmesinde başrolü, Libya lideri Kaddafi'nin Avrupa'daki en yakın dostlarından biri olarak gösterilen Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy oynadı

Libya lideri Kaddafi'nin kaderi, yaklaşık 3 saat süren Paris zirvesinde çizildi. ABD, Fransa, İngiltere ve Almanya liderleri ile Arap ülkelerinin temsilcileri kritik görüşmeler sonucunda, Libya'da sivil halkın korunması amacıyla "vakit kaybetmeksizin harekete geçilmesi” kararı alındı.

Paris'te yapılan toplantıya Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin yanı sıra BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı David Cameron'un yanı sıra AB, Afrika Birliği ve Arap Birliği temsilcileri de katıldı.

Zirveye ev sahipliği yapan Sarkozy, görüşmelerin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "Müttefiklerimizle vardığımız anlaşma çerçevesinde hava kuvvetlerimiz Albay Kaddafi'nin uçaklarının Bingazi halkına yönelik saldırılarına karşı çıkacak. Uçaklarımız hali hazırda bu kente yönelik hava saldırılarına mani olmaya başlamış bulunuyor" dedi.

Kaddafi'nin saldırılarını durdurması halinde diplomatik çözümün hala masada olduğunu da sözlerine ekleyen Sarkozy’nin bu sözlerinin ardından Fransız uçaklarının Libya ordusuna ait askeri hedefleri vurmaya başladığı açıklandı.

Sarkozy, geçtiğimiz hafta Libyalı muhaliflerin temsilcilerini Paris'teki Elysee Sarayı'nda ağırlamış ve Fransa'nın, isyancılar tarafından kurulan yönetimi tanıyan ilk ülke olmasını sağlamıştı.

Kanada Başbakanı Stephen Harper, düzenlenen operasyona ülkesinin de katılacağını belirtirken, denizden abluka da dahil olmak üzere donanma müdahalesinin de yapılmakta olduğunu vurguladı.

ABD: ARAP ÜLKELERİNİN DESTEĞİ KRİTİK



ABD Başkanı Barack Obama, TSİ 18.45’te başlayan askeri müdahaleden yaklaşık 45 dakika önce Brezilya'da yaptığı açıklamada, koalisyon güçlerinin Libya'ya karşı harekete geçmeye hazır olduğunu söyledi. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Arap ülkelerinin bu müdahaleye desteğinin kritik olduğunu ifade etti. Clinton ayrıca, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bazı ülkelerin süreçten an be an haberdar edildiğini de sözlerine ekledi.

İngiltere Başbakanı David Cameron da Libya konusunda "harekete geçme zamanının" geldiğinin altını çizerken, müdahaleye Fransa, İngiltere, ABD ve Kanada'nın yanı sıra Katar, Belçika, Hollanda, Danimarka ve Norveç’in de katılacağı teyit edildi.

ÜS İTALYA'DAN

Kaddafi'nin Avrupa'daki en yakın dostu olan İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ise Napoli kentinde bulunan NATO üssünün harekatın merkezi olarak kullanılmasını önerdi.

Almanya operasyona müdahil olmayacağını açıklarken, El Arabiya kanalı, Türkiye'nin de Libya, yeni bir Irak'a dönüşmediği sürece Kaddafi'ye yönelik bir operasyona katılmaya hazırlandığını öne sürdü. Ancak bu iddia, başka kaynaklarca doğrulanmadı.

2

Haberin Devamı