Gündem Kadıköy özgürlük demek

Kadıköy özgürlük demek

Paylaş
Kadıköy özgürlük demek

Kadıköy’ün Türkiye’nin kalbi olduğunu söyleyen Başkan Aykurt Nuhoğlu, “Kadıköy Belediyesi’ni halkla yönetiyoruz, en büyük gücümüz bu” diyor. Önümüzdeki dönem bölgeyi bekleyen çok önemli projeleri de heyecanla anlatıyor

RÖPORTAJ: ALEV GÜRSOY CİMİN
alev.gursoy@posta.com.tr


AÇTIĞIMIZ KARİKATÜR EVİ BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR’

■ Kadıköy’de neredeyse 3 yılı bitirdiniz. Bölgede bugüne kadar neler yaptınız?

Önce Kadıköylü yurttaşlarımızla önümüzdeki 5 yıllık programımızı belirledik. 52 projemiz vardı. Bunların yaklaşık yüzde 80’i bitmek üzere. Ancak 2017 ve 2018’de daha fazla projemiz hayata geçecek. Nedir bunlar? İhtiyaç sahibi çocuklar ve kadınlarla ilgili projelerimiz var.

Çocuklar için iki tane yuva açacağız. Biri ekolojik olacak.15 Ekim’de Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla açılacak. Ayrıca çok önelik Sanat Merkezimiz de bitti.

O da tarihi bir köşk. Satın alıp, restore ettik. Bu ay hizmete girecek. Suadiye’deki tarihi dükkanlarımızı da restore ettik. Tarihi çarşı olarak vatandaşlarımızın hizmetinde. Rıhtımdaki tarihi köşkte kadınlarımız için Sosyal Destek Merkezi olacak. Bir yüzme havuzumuzun temeli atıldı.

Yaz başında hizmete açılacak. 19 Mayıs Mahallesi’nde Alzheimer Gündüz Bakım Evi yapıyoruz. Temellerini attık, birkaç ay içinde açılacak. Önümüzdeki yıl için kapalı spor salonu, yüzme havuzu, afet eğitim merkezi projemiz var. 11 park yaptık. Ayrıca tüm kamu binalarının ve okulların bakımını yapıyoruz.

‘TOPLUMUN GELECEĞİNİ ASLA SATMAYIZ’

■ 15 Temmuz sonrası İBB Meclisi’nde eleştirel bir konuşma yaptınız. Neydi sizi bu kadar kızdıran?

Kamu arazilerinin satılma konusuydu. Tüm meclis üyelerini mücadeleye çağırdım. Kamunun ihtiyacı olan arazilerin satışına göz yumarsak toplum bizi affetmez. Kadıköy’de 4 kamu arazisi var; Haydarpaşa, Kalamış Yat Limanı, Devlet Demir Yolları ile Tarım İl Müdürlüğü’nün arazisi. Dördü de Özelleştirme İdaresi’nde. 15 Temmuz’un üzerinden 1 ay bile geçmeden Haydarpaşa ve çevresindeki 400 dönüm arazi için bizden bilgi istediler.

Bütçede ‘15 milyon dolar Özelleştirme İdaresi’nden gelir bekliyoruz’ denildi. Bu 15 milyar dolarlık kamu arazisi satılacak demek. O arazileri niye satıyoruz? İstanbul 15 milyonluk bir kent. Mesela Kadıköy’de yaşayan 500 bin insanın ihtiyaçlarının hepsi karşılandı mı?

O arazilerin ve paraların hepsi vatandaşın. Seçimle gelseniz de mal satma yetkiniz yok. Mal satarak bütçe oluşturulmaz. Üretim yapmak zorundasınız. Biz toplumun geleceğini satamayız.

‘KADIKÖY’Ü HALKLA BİRLİKTE YÖNETİYORUZ’

■ ‘Kadıköy’ü halkla yöneteceğim’ dediniz. Bunu başarabildiniz mi?

Kadıköy Belediyesi’nin en büyük gücü budur. Şu anda yaptığımız tüm projeler geniş bir katılımla oluşuyor. Mesela gençlerle ilgili çalışmaları konuşmak için farklı kesimlerden yaklaşık 150 gence çağrı yaptık.

Kadıköy Evlendirme Dairesi’nde geniş katılımlı bir toplantı düzenledik. Ne kadar yayılırsanız o kadar büyürsünüz. Hata yapma oranınız azalır. Tüm sorunları iletişimle çözmek mümkün. Böylece sağlıklı bir toplum oluşturabiliriz. Halkı ilgilendiren konular halka sorulur.

■ Kültür ve sanat denince akla hemen Kadıköy geliyor. Bu algı nasıl oluştu?

Burada yılda 3 bin tane etkinlik yapılıyor. 1 milyon insan kültür merkezlerimizden yararlanıyor. Şu an salonlarımızda tek boş haftamız yok. Özel tiyatrolarla birlikte yapılan tiyatro festivalimiz var.

Bizim de desteğimiz var. Sinema günleri yapılıyor. Yetişkinler ve çocuklarla ilgili festivaller yapılıyor.


■ Kadıköy’ün öncelikli konularından biri Fikirtepe’ydi. Son durum ne?

Süreç bakanlıkta, hala biz yokuz. Bölgede yaklaşık 17 firma çalışıyor. Mümkün olduğunca denetlemeye çalışıyoruz. Bir yetkimiz yok. Hatta bize terk etmeleri gereken arazileri bile hazineye terk ettiler.


■ Kentsel dönüşümde ne durumdasınız?

En büyük sorunlarımızdan biri inşaat. Kadıköy’de çok inşaat var. Vatandaşlar bir an önce binalarının yenilenmesini istiyorlar. Çok sıkı şekilde denetliyoruz.

İnşaatlar sürerken vatandaşlarımızın yaşamının aksamaması için gereken tedbirleri aldık. Mesela cumartesi günleri hafriyat yapılmıyor. Akşam saatlerinde çalıştırmıyoruz. Şu an en fazla önem verdiğimiz iş, inşaatların denetimi ve vatandaşlarımızın konforlu yaşamasını sağlamak.

‘TÜRKİYE DEPREME HAZIR DEĞİL’

■ Kadıköy depreme ne kadar hazır?

Depremle ilgili çalışmaların konuşulacağı bir ortam yaratırsak tüm sorunları çözebiliriz. Kadıköy’ü de İstanbul içindeki genel durum itibariyle değerlendirmek lazım.

İstanbul’da bir deprem olsa tüm Türkiye’yi ciddi şekilde yoracaktır. Depreme Kadıköy de Türkiye de hazır değil. Toplum yönetim modellerini sorgulamalı.

Özellikle siyasal partiler yasası dahil olmak üzere. Bence, Türkiye’de yaşayan insanların birikimleri yeterli. Bir değişim sağlanması gerekiyor. Türkiye’nin geleceğinin aydınlık olduğuna inanıyorum.

‘KURBAĞALIDERE 2018’İ BULUR’

■ Kadıköy’ün en büyük sorunlarından biri Kurbağalıdere’deydi. Son durumu ne?

2018’de ancak biter. İstanbul Büyükşehir Belediyesi çalışıyor. Akan kanalizasyon tünel sistemine bağlandı. Çalışmalar sürüyor. Vatandaş bizden biliyor, “Sizi seçtik, ilgilenin” diyor. Ama yasalar başka bir şey söylüyor. Islahın tamamlanması 2018’i bile bulabilir.

‘35 BİN KİŞİLİK CAMİ GEREKSİZ’

■ Çamlıca Camisi ne durumda?

Projeye dava açtık. Bu siyasal anlamda mesaj vermektir. Cami ile uğraşana kadar güvenlikle uğraşsınlar. Cami gerekiyorsa biz yaparız. 35 bin kişilik camiye ihtiyaç yok. Bu ihtiyaca kim karar veriyor? Bizim neden haberimiz olmuyor. Burada yerel bir yönetim var.

‘ALZHEiMER BAKIMEVi VE MODERN KREŞLER GELiYOR’

■ 52 projenin dışında öncelikle yapmanız gereken neler var?

Alzheimer Bakımevi yapıyoruz. Çocukların kişisel gelişimleri için de mekanlara ihtiyaç var. Hızlı şekilde ihtiyaçları karşılıyoruz. Tüm birimlerimiz artık kendi projelerini üretmeye başladı.

Temel gücümüzü buradan alıyoruz. İnsanlar olmadan paranız da olsa proje üretemezsiniz. Bu katılımcılık yerleştikçe çok daha iyi projeler üretileceğine inanıyorum.

■ Sosyal belediyecilikte neler yapıyorsunuz?

Sosyal Destek Merkezi kurduk. Engelsiz Merkezi’miz de var. İhtiyacı olan tüm kesimlerle irtibatlı olan bir yapı oluşturuyoruz. Diş Sağlığı Merkezimiz de çocukların ağız ve diş sağlığını tarıyoruz. Çocuk Sanat Merkezi'nde her yıl 3 bin çocuğumuz sanat eğitimi alıyor. Etüt Merkezleri’nde 3 bin 500 çocuğa eğitim veriyoruz. Çocuk yuvalarından yılda 300 çocuk hizmet alıyor. Yılda ortalama 150 engelli ücretsiz ameliyat ediliyor.

5 sağlık polikliniğinde yılda 50 bin kişi tedavi ediliyor. Kadıköylü kadınların meme ve jinekolojik taramaları ve kanser testleri ücretsiz yapılıyor. Görme engelliler için oluşturulan sesli kütüphanede 989 sesli kitap var. Sosyal Yaşam Evi’nde binden fazla 65 yaş üstü vatandaşın sosyalleşmesini sağlıyoruz.

Sosyal Destek Merkezi kurs ve atölyeleriyle yılda bin kişiye mesleki eğitim veriliyor. Geçici Hayvan Bakım Merkezi’nde 1 yıl içinde 8 bin tedavi uygulaması, beş bin aşı yapılıyor. Her yıl 400 hayvan sahiplendiriyoruz.