Prof. Dr. Derin Kösebay Kadın için sıkıntılı günler...
HABERİ PAYLAŞ

Kadın için sıkıntılı günler...

Haberin Devamı

Bazı kadınlar adet görmeden önce sıkıntılar yaşıyor. Buna adet öncesi sendrom adı veriliyor. Yorgunluk, sinirlilik, çevreye uyumsuzluk, memelerde, kol ve bacaklarda şişlik ortaya çıkıyor. İlaçla ya da spor ve diyet ikilisiyle sorun çözülüyor

Erken menopoza girmişim

27 yaşındayım ve 1 yıllık evliyim. 3 yıldır adet düzensizliği sorunum var. FSH yüksek çıktı. Yani erken menopoz tanısı kondu. Çocuğum olamayacak mı? CEVAP Sevgili okuyucumuz, FSH değeriniz yüksekse normal yollarla gebe kalmanız pek kolay değil (Hormon ölçümleri adetin 3’üncü günü yapılmalı). Bu durumun yani erken menopozun tedavisinde bugün için başarı pek mümkün değil. Ama çocuk istiyorsanız bir tüp bebek merkezine başvurmanızı öneririm.

[[HAFTAYA]]

Adet öncesi sıkıntı neden bitmiyor?

30 yaşındayım. Birkaç yıldır adet öncesi sendrom yaşıyorum. Adet yaklaşınca sinirli oluyorum. Her şeye ağlamak istiyorum. Adet öncesi sıkıntılarım neden bitmiyor? CEVAP Sevgili okuyucumuz, premenstrüel sendrom yani adet öncesi ortaya çıkan sıkıntıların hepsine verilen isimdir (Kadının yaşamını etkileyen fiziksel ve davranış değişiklikleri). Yapılan çalışmalarda stresli veya problemli dönemlerde bu tip şikayetlerin ortaya çıkma olasılığı çok daha fazla olduğu gösterilmiştir. Adet öncesi sendromun önemli iki yönünü özetlemek gerekirse; Duygusal (Depresyon, kızgınlık patlamaları, uyumsuzluk, sosyal çevreden çekilme, yorgunluk vb). Fiziksel değişiklikler (memelerde hassasiyet, karında şişlik, kol ve bacaklarda şişlik, baş ağrısı). Tedavide çeşitli ilaçlar denenmekte ayrıca diyet (Vitamin, kalsiyum ve magnezyum takviyesi) egzersizden yarar sağlanabilmektedir. Bunları doktorunuzla görüşürseniz umarım size yardımcı olacaktır.

İlacın yan etkileri mi?

28 yaşında, 4 yıllık evliyim. Çocuğum yok. Polikistik over’im var. Doktor tavsiyesiyle hormon ilacını kullanıyorum. 3 ay oldu, yüzümdeki cilt problemlerim arttı, ara kanama geçiriyorum ve bazen de ilişki esnasında kanama oluyor. Bunlar ilacın yan etkileri olabilir mi? CEVAP Sevgili okuyucumuz, polikistik over hastalarına yumurtalıkların fonksiyonlarını düzelten ve yumurtalıklarda kist yapma olasılığını azaltan ilaçlar veriliyor (Doğum kontrol hapları gibi). Bu hapların içinde düşük dozda estrojen ve progesteron hormonu var. Sizin kullandığınız ilaç da ise bu hormonların miktarı epey yüksek. Doktorunuzla konuşup şikayetlerinizi anlatın. Sanırım ilacı değiştirerek problemlerinizi çözecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder