Aytül Farquharson Kadın ve erkek kısırlığında beslenme çok önemli
HABERİ PAYLAŞ

Kadın ve erkek kısırlığında beslenme çok önemli

Uzun süredir bilim adamları infertilite yani kısırlık bilinmezine bir çözüm getirmeye çalışırken bu konuda kısa süre önce tamamlanan ve Harvard Üniversitesi uzmanlarınca yapılan araştırmalar ünlü tıp adamı Hipokrat’ın 2500 sene önce verdiği öğütü tekrarlıyor: Bırakın, aldığınız besinler size ilaç olsun! İsteyip de olmadığında hayatın en üzücü gerçeklerinden biri haline gelebiliyor çocuk sahibi olamamak. Üstelik çoğu zaman bu sorunun altında yatan, elle tutulur, gözle görülür bir fiziksel neden bulunamıyor. Türkiye’de kısırlık her yüz çiftten 15’ini etkilerken, ABD’de bu rakam her yüz çiftten 14’ü olarak belirlenmiş.
Araştırma, beslenme biçiminin kadınların hamile kalabilme durumunu fazlasıyla etkilediğini ve kısırlık nedenlerinden biri olduğunu iddia ediyor. Hamile kalmaya çalışan 19 bin kadın üzerinde yapılan bu araştırmada hamile kalma ile tüketilen besin türü arasında ciddi bir istatistiksel bağlantı görülüyor. Folik asitli multivitamin kullanan ve kırmızı etten olmamak şartıyla, meyva, sebze, baklagil ve destek hapları yoluyla bol miktarda demir alan kadınlarda hamile kalabilme oranı ciddi şekilde yükseliyor.
Trans yağ tüketiminin ise ciddi boyutlarda kısırlığa neden olduğunu iddia ediyor bu araştırma. Trans yağlar, zeytinyağı, mısır yağı gibi sebze yağlarının hidrojenasyon denen bir işlemden geçirilip margarin haline getirilmesi sonucunda elde ediliyor. Bu arada kızartılan yağ da fiziksel ve kimyasal değişim gösterreek trans yağa dönüşüyor. Kısaca bütün işlemden geçmiş yiyecekler, evde yaptığımız kızartmalar ve hamur işlerinde trans yağ bulunuyor. Bu trans yağların insulin hormonunun işleyişini bozarak normal yumurtlamayı engellediği düşünülüyor.
Bu nedenle insülin hormon düzeyini sağlıklı seviyede tutmak için günlük trans yağ tüketiminin 2 gramdan az olması gerektiğini söylüyor uzmanlar. Ayrıca vücut kitle endeksi, yani boy ve kilo orantısının 20 ila 24 arasında olduğu kadınların (Örneğin 163 cm boyunda kilosu 53 ila 63 arasında değişen kadınlar) hamile kalma şansı en yüksek grup olduğunu gösteriyor bu yeni araştırma. Kilo yelpazesinin uçlarında bulunanlar, yani çok zayıf veya çok şişman olan kadınlar beslenmeye bağlı kısırlığın en iyi adayları. Çok sayıda araştırma şişman kadınların ortalama miktarda zayıflaması halinde yumurtlama kapasitelerinin dikkate değer şekilde arttığını gösteriyor. Mesela 90 kilo olan bir kadının kilosunun yüzde 7.5’ini, yani ağırlığının yaklaşık 8 kilosunu vermesi gibi.

Haberin Devamı

Tam yağlı süt doğurganlığı arttırıyor

Haberin Devamı

Yine aynı araştırma kadınların her gün düzenli olarak tam yağlı sütlü besin tüketmeleri halinde de hamile kalma şanslarının yükseldiğine dikkati çekiyor. Tam yağlı süt, dondurma veya peynir. Fakat bu besinler çok fazla tüketildiğinde insülin düzeyi bozulabileceğinden az miktarda tüketmeye özen gösterilmesi gerekiyor. Ek olarak araştırma, günde 30 dakika spor yapan kadınların yapmayanlara oranla daha kolaylıkla hamile kalabildiklerini ortaya koyuyor.

Kadınlara uzman tavsiyesi:

1. Kahve ve gazlı içecekleri azaltın: Özellikle kan testinde prolaktin düzeyi az çıkan kadınların kahveyi bırakmasının doğurganlığı arttıracağını belirtiyor uzmanlar.
2. Melatoninli destek haplarını kullanmayın: Melatonin uyku düzeninde olumlu etkiler gösterse de hormon dengesini değiştirebiliyor ve yumurtlamayı olumsuz etkileyebiliyor.
3. Günde 900 mg’den fazla destek C vitamini kullanmayın: Günde 750 mg C vitamini desteği kısırlığa çare olabilirken 900 mg olumsuz etki yapabiliyor.
4. Yüksek protein diyetlerinden uzak durun: Atkins tipi yüksek proteinli beslenmenin doğurganlığı yüzde 50 azaltabileceği düşünülüyor.
5. Alkol tüketimine dikkat edin: Eğer prolaktin düzeyiniz 10’dan yukarıda ise alkolden uzak durun. Kandaki prolaktin düzeyi 10’un altında ise çok ender olarak alkol alabilirsiniz.
6. Vajinal lubrikanlardan uzak durun: Bu tip vajinal nemlendiricilerin sperme zarar verdiği düşünülüyor.

Haberin Devamı

Erkek kısırlığı:

Yağlı yemek spermi yok ediyor!

Yine Harvard Üniversitesi tarafından yapılan ve türünün ilk örneği olan yepyeni bir araştırma alınan besinlerle sperm üretimi arasındakı bağlantıyı inceliyor. Ve yeni açıklanan sonuçlar kalp rahatsızlıkları yetmiyormuş gibi yağlı yiyecek tüketiminin erkeklerde sperm sayısı ve kalitesi üzerinde önemli olumsuz etki yarattığını tüm açıklığıyla gözler önüne seriyor! Erkekte sperm sayısını ve kalitesini azaltan bu yiyeceklerin başında ise et, tereyağı ve sütlü yiyeceklerde bulunan yağlar geliyor. Bunun aksine, Omega 3 asitlerinin tüketiminin, sperm hareketliliğini, şeklini ve boyutlarını olumlu yönde tkilediğini de gösteriyor araştırma. Omega 3’ün ne tip besinlerde bulunduğunu artık çoğumuz ezbere biliyoruz ama biz yine de bir hatırlatalım: Balık yağları, özellikle somon, ceviz, keten tohumu, taze fesleğen ve kuru keklikotu Omega 3 zengini besinler.

Bir diğer suçlu plastikler

Bir başka araştırmanın şaşırtıcı sonuçları ise erkeklerdeki kısırlık üzerinde Bisfenol’ün (BPA) büyük etkisi olduğunu iddia ediyor. BPA nedir? Plastiği sertleştirmek için kullanılan kimyasal bir madde. BPA, kullandığımız plastik çatal, kaşık ve yiyecek, içecek kaplarında bol miktarda bulunuyor. BPA dünyada en fazla üretilen kimyasal. Yıllık üretimi 2.2 milyon tonu aşıyor. İnsan vücudunda hormon işleyişini etkileyen bu kimyasalı, yapılan bazı araştırmalar meme kanserine, karaciğer hastalıklarına, obeziteye ve diyabete bağlarken, kısa süre önce Michigan Üniversitesi’nde yapılan araştırma BPA’yı, erkeklerde kısırlığın da sebebi olarak gösterdi! İdrarında BPA miktarı yüksek erkekler BPA miktarı yüksek olmayanlara kıyasla yüzde 23 oranında daha az sperm konsantrasyonu gösterirken, bu erkeklerde sperm kalitesinin de yüzde 10 oranında daha düşük olduğunu gösteriyor araştırma sonuçları.

Soya da spermi azaltıyor

Erkeklerin kısırlığı söz konusu olduğunda tehlikeli olabileceği düşünülen bir başka besin ise soya. Soyada bulunan izoflavon adlı kimyasal, kadınlık hormonu östrojene benzer bir etki yaratıyor. Yapılan araştırmada tüketilen soya miktarı ve sperm ejakülasyonu yani boşalma miktarı, sperm sayısı, hareketliliği ve kalitesi karşılaştırıldığında soyanın olumsuz etkileri saptanmış. Özellikle sperm sayısında. Yüksek miktarda soya tüketen erkeklerle hiç tüketmeyenlere kıyasla 41 milyon daha az sperm üretildiği görülmüş. Soyanın doğrudan tüketilmese bile bisküvi gibi pek çok hazır gıdada kullanıldığı düşünülürse, bu etki de hiç küçümsenecek gibi değil...

Sıradaki haber yükleniyor...
holder