Prof. Dr. Derin Kösebay Kadını tedavi etmek yetmiyor
HABERİ PAYLAŞ

Kadını tedavi etmek yetmiyor

Bitmek bilmeyen akıntı pek çok kadının sorunu. Sık antibiyotik kullanımıyla ve sadece kadını tedavi ederek bu rahatsızlıktan kurtulmak mümkün değil. Hanımlar kadar eşleri de ilaç almalı ki enfeksiyon başınızı ağrıtmasın,

Akıntıdan nasıl kurtulacak?

Eşimin 3-4 yıldır kokulu beyaz akıntı ve vajinasında sürekli kaşıntı şikayeti var. Pek çok kez doktora gittik ama çare bulunamıyor. Her tahlil yapıldığında çok fazla iltihap olduğu söyleniyor. Sürekli antibiyotik verilmesine rağmen sorun çözülemedi. Ayrıca böbreklerinden 2 yıl önce rahatsızlandı ve taş olduğu söylendi. O tarihten beri sıklıkla idrarı kokulu ve koyu renkli. Bize yardımcı olur musunuz? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, eşinizin şikayeti pek çok kadında rastlanan bir şey. Burada yapılan iki yanlış var. Önce sadece kadını tedavi ederek bu sorunlarla baş edilemez. Ayrıca çok sık antibiyotik kullanılarak vajina enfeksiyonları düzeltilemez. Normalde bazı bakteriler vajinayı hastalık yapan bakterilerden korumak üzere daima vardır. Bunlar vajinanın normal ortamını oluşturur (Normal flora) ve bu koruyucu etki sayesinde enfeksiyonlar sık ortaya çıkmaz. Ama özellikle geniş spekturumlu antibiyotikler uzun süre ve sık sık kullanılınca vajinada flora bozulur ve çok sık ortaya çıkan enfeksiyonlar görülmeye başlar. Burada yapılacak şey doktor tavsiyesi olmadan kesinlikle ilaç kullanmamak, ufak şikayetler için hemen vajinal fitil veya antibiotiğe başvurmamak. Eğer tedavi şartsa eşlerin beraberce tedavi edilmesi gerekir.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Düşük yapıyorum

30 yaşındayım. 3 yıldır hamile kalabiliyorum ama düşüyor. Doktora gidiyorum ama neden bulamıyorlar. Neden bu kadar çok düşük yapıyorum? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, sorunuzun cevabını keşke söyleyebilsem. Rahmin yapısı, hormonal durum, anne adayının bazı endokrin ve enfeksiyon hastalıkları, eşin sperm yapısındaki bozukluklar, karı-kocanın genetik yapısı ve daha pek çok faktör nedeniyle düşükler meydana gelebilmektedir. Bunların ciddi bir merkezde araştırılıp neden bulunup düzeltildikten sonra yeni bir gebeliğe başlamak gerekiyor.

Haberin Devamı

İkinci kez yara yakılır mı?

6 yıl önce servikste yara vardı ve yaktırdım. Acaba yaranın tekrar oluşması mümkün mü? Eğer çıkarsa ikinci bir kez yara yaktırılır mı? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, rahim ağzındaki yaralar için yapılması gereken şey öncelikle vajinal smear almakla başlıyor. Smear, kanser testi olarak anılırsa da bazı enfeksiyonların (mantar trikonomas, gonorea, HPV gibi) tanısında işe yarar. Son yıllarda HPV’nin yaptığı değişiklikleri (Dysplazi) smear’le saptamak mümkün. Bu lezyonların dondurulması, yakılması veya lazer yapılması yerine hasta olan kısmın çıkarılarak mikroskopik inceleme imkanı da veren Leep eksizyonunu kullanıyoruz. Yeniden aynı şeyler tekrarlar mı? Aynı enfeksiyon yeniden alınırsa tabii tekrarlar. Ayrıca Dysplazi dediğimiz hücre değişikliklerinde değişikliğin derecesi, yapılan tedavinin yeterliliği ile bağlantılı olarak hastalık tekrarlaması görülebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder