Gündem Kadınlar Günü'nde taciz gerginliği

Kadınlar Günü'nde taciz gerginliği

Paylaş
Kadınlar Günü'nde taciz gerginliği

Şanlıurfa'da gösteri yapan kadınlara tacizde bulunulduğu iddiası ortalığı karıştırdı

Şanlıurfa'da, çeşitli sivil toplum örgütleri tarafından oluşturulan, BDP’nin de destek verdiği Urfa Kadın Platformu üyelerinin ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ nedeniyle yaptığı basın açıklamasında gerginlik yaşandı. Açıklamaya katılan kadınlar, bir kişinin kendilerini taciz ettiğini söylerken, bir kadının eşi ise tacizin polislerin yönlendirmesi ile yapıldığını iddia etti. Bunun üzerine bölgede görevli sivil polisler ile kadınların eşleri arasında tartışma çıkarken, şüpheli ise gözaltına alındı.

KADINLAR EŞİTLİK İÇİN YÜRÜDÜ

Haberin Devamı

Kentte, Barış ve Demokrasi Partisi, Yaşamevi Kadın Derneği, Mazlum- Der, İnsan Hakları Derneği ile çeşitli sendikalar tarafından oluşturulan Urfa Kadın Platformu'na üye 20 kadın, Karakoyun İş Merkezi önünde bir araya geldi. Ellerinde Türkçe ve Kürtçe yazılı pankartlar taşıyan kadınlar, alkışlar eşliğinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutlarken, platform üyeleri adına Yaşamevi Kadın Derneği Başkanı Serpil Geyik, basın açıklaması yaptı.

'BİR KISIM ANNELER...'

Serpil Geyik, açıklamasında, yaşamın en temel insan hakkı olduğunu, ancak bölgede 30 yıldır yaşanan olaylar nedeniyle on binlerce kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Serpil Geyik, “Binlerce insanın yaşamına mal olan, milyonlarcasının beyninde ve ruhunda yaralar açan kanlı bir sürecin son bulması için öncelikle ‘Kürt açılımı’ adıyla başlatılan, hedefinde silahların susması olduğu belirtilen bir süreçten geçmekteyiz. Tüm toplumsal dinamiklerin de üzerinde hem fikir olduğu ‘Annelerin acısının son bulması’ sıkça dile getirilmektedir. Ancak bir yandan bir kısım anneler, anneliğin kutsallığı ile onurlandırılırken, bir kısım anneler oyuna gelmekle suçlanmakta ve yetersiz olmakla itham edilmektedirler. Annelik duygusuna yönelik bu söylem tam anlamıyla resmi ideolojinin söylemidir. En can alıcı nokta ise bir annenin aynı anda hem bir asker hem de bir gerilla annesi olabileceğidir. Tek gerçeklik annelik ideolojisinin olamayacağıdır” diye konuştu.

Haberin Devamı

'TACİZE POLİS YÖNLENDİRDİ' İDDİASI

Basın açıklaması tamamlandığı sırada, bir kadın yanındaki bir genç tarafından taciz edildiğini ileri sürdü. Kadının eşi, tacizle suçlanan ve adı öğrenilemeyen gence saldırmak istedi. Çıkan kargaşaya müdahale eden polis, şüpheliyi gözaltına alarak bölgeden uzaklaştırdı. Bu sırada eşlerine destek için basın açıklamasına katılan bazı erkekler, tacizin polisin yönlendirmesi ile yapıldığını ileri sürdü.

Bunun üzerine sivil polislerle eylemci kadınların eşleri arasında tartışma çıktı. Tartışma sırasında öfkelenen bazı polis amirleri, suçlama nedeniyle açıklamaya katılan bazı sendika başkanlarına tepki gösterdi. Bir süre devam eden sözlü tartışma, kadınların alkışlarla yaşananları protesto edip, ayrılmasıyla son buldu.

Haberin Devamı

POLİSLERDEN KARANFİL

Öte yandan, gergin biten basın açıklamasının ardından bölgede görevli kadın polis memurları, Karakoyun İş Merkezi önünden geçen kadınlara kırmızı karanfil dağıttı. Polis memurlarının elinden karanfil alan kadınların mutlu olduğu görülürken, bazı kadınlar ise gazetecileri görünce görüntülenmemek için karanfilleri almadı.

Hasan KIRMIZITAŞ- Ali LEYLAK/ŞANLIURFA, (DHA)