Özlem Denizmen Kadınlar için el ele
HABERİ PAYLAŞ

Kadınlar için el ele

Haberin Devamı

Kadın konularını konuşalım konuşmasına da, icraata geçmek de lazım. İşte bunun için kolları sıvamış bir ilimiz: Şanlıurfa. Kadına verilen önem, inanç ve destekler. Gittim bizzat gördüm...

Biliyorsunuz, kadınlarımızın sadece üçte biri iş hayatının içerisinde. ‘Peki geri kalanlar ne olacak? Bununla ilgili çözüm üretmeliyiz’ demiş 2 milyon nüfuslu Urfa Belediyesi ve çalışmalara tam gaz başlamış.

DESTEK EVLERİ

Tertemiz, düzenli merkezlerde farklı dalda eğitimler var. İki şey dikkatimi çekti. Eğitim merkezlerinde çok güzel bir kreş ve spor salonu var. Kadınların bir çoğunu durdurdum, nereye gittiklerini sordum. “Spor salonunda pilates yapacağım” dediler. Ben de “Zayıflamak istiyorsanız biraz daha az yemek de gerek” dedim, “Urfa’da bu mümkün değil” dediler, gülüştük.

HAMARAT ELLER ÇARŞISI

Kadınların ekonomiye katılmakta yaşadıkları zorluklardan bir tanesi, ürettiklerini nerede satacağını bilememek. Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kadın ve Aile Şube Müdürlüğü 6 bloktan oluşan tesis sağlayarak bu sorunu çözmüş. Burada ürünler, kadınların belirlediği fiyatla, belediyenin kârı olmadan satılıyor. Kadınlar bir araya geliyor, hem kendi paralarını kazanıp aile bütçesine katkı sağlıyorlar hem de sosyalleşiyorlar. İstanbul’dan hatta Paris’ten bile daha özgün, el emeği, kaliteli ürünler dikkatimi çekti.

İLHAM VERİYOR

Urfa bir mozaik olmaktan çıkmış, adeta ebru eseri gibi tüm renklerin birbiriyle bütünleştiği bir şehir. Güçlü, birleştirici, üreten, gelişen kadınlar tüm ülkeye ilham verecek cinsten. İnsanların birbirine olan destekleri ve inançları hayal edebileceğinizin ötesinde…

1000 KADINLA SİNEMA

Şanlıurfa Belediyesi’nin bir araya getirdiği, hayatında hiç sinemaya gitmemiş bin kadın ile buluştuk. Patlamış mısır, meyve suyu eşliğinde film izledik. Kültüre ve sanata halkın, özellikle kadınlarımızın erişimi çok önemseniyor. Coşku, heyecan, keyif hepsi bir aradaydı.

Sanat Sokağı

Gümüş, ebru, tahta oyma… Unutulmaya yüz tutmuş sanatlarımızdan aklınıza ne gelirse kadınlar icra ediyor. Eğitim alıyor ve ürettikleri malları satıp para kazanıyorlar. Hepsinin de çocukları yanı başında. Onlar için de kreş var.

OKUMA YAZMA SEFERBERLİĞİ

Mülkiye Hanım 38 yaşında. “Çocuklarım, ‘anne okumana gerek yok’ diyorlardı ama ben azmettim ve okumayı öğrendim, hayatım değişti. Sanki karanlıktaymışım. Yeni bir dünyaya doğdum, imkan sağlayan herkesten Allah razı olsun” dedi.

LAFA DEĞİL İCRAATA BAK

Bir yerden başlamak lazım. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı nihat Çiftçi ile ekibini, kadına verdiği destek ve önem için canı gönülden kutluyorum.

ENGEL KALMAMIŞ

Kadınların ekonomiye katılamama sebeplerinden biri de kendinden feragat ederek, yardıma ihtiyacı olan aile fertlerine destek olmaları. Şanlıurfa’da öyle güzel bir tesis açmışlar ki, içinde her türlü fırsat var. Kendimi Avrupa’da gibi hissettim.

Engelli Koordinasyon Merkezi’nde bireyler; sanatla uğraşmayı, okuma yazmayı, çanta işlemeyi, müzik yapmayı öğreniyorlar. Beraberce hoşça vakit geçirerek, hem üretim yapıyorlar hem de mutlular. Merkeze ulaşım sorunu da belediyenin servis sistemiyle çözülmüş.

ŞEHRİN ANNESİ

Eczacı, üç çocuk annesi. Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi’nin eşi. Başkan Bey’e aile bütçesini kimin yönettiğini sordum. “Ekonomi Sema Hanım’da” dedi. Kendini kadınların yüreklendirilmesine ve ekonomiye katılmasına adamış. Hep eşinin yanında.

ROL MODEL

Her şehre bir Cevahir Hanım lazım. ‘Hayat cesurları sever’ demiş, 700 yıllık hanı restorana çevirmiş. “Buraya giren müşteri misafir, garson ev sahibidir” diyor Cevahir Asuman Yazmacı. Şanlıurfa Girişimci İş Kadınları Derneği’ni kurup bölgedeki tüm kadınlara rol model olmuş.

KOSGEB DESTEĞİ

Raziye Hanım ‘Başta korktum ama Kosgeb desteği ile kendi işimi kurdum. Liseyi dışarıdan bitirdim, şimdi evlere iş veriyorum. En büyük destekçim çocuklarım. Hayalimse; ürettiklerimi miras olarak bırakmak’ diyor. Hatice Hanım ise 3 yıl kuaförlük eğitimi almış, çocuklarını da iş konusunda yetiştirmiş ve belediyenin faizsiz kredi uygulamasıyla kendi işini kurmuş.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder