Candaş Tolga Işık Kadınlar ölürken...
HABERİ PAYLAŞ

Kadınlar ölürken...

Haberin Devamı

11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü’ydü. O gün Türkiye, Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenen “Güçlü Kızlar Güçlü Yarınlar” isimli konferansa ev sahipliği yaptı. O gün yani 11 Ekim’de tüm gün sosyal medyada milyonlarca Türkiyeli Dünya Kız Çocukları Günü şerefine paylaşımlarda bulundular... O gün yani 11 Ekim’de Türkiye’nin dört bir yanında belediyeler, sivil toplum örgütleri, kadın hakları dernekleri kutlamalar, şenlikler organize ettiler. O gün yani 11 Ekim’de televizyonlarda, radyolarda Dünya Kız Çocukları Günü doyasıya kutlandı.


Oysa burası Türkiye’ydi. Burada kadın olmak, kız çocuğu olmak öyle pek de kutlanabilecek bir durum değildi. Burada kadınlar 7’den 77’ye şiddetin her türlüsünü yaşıyordu. Burada kızlar çocuk yaşta zorla evlendiriliyor; okula girmeden, mezara giriyorlardı.


Hal böyle olunca 11 Ekim’in yılın 364 gününde farklı olması beklenemezdi. Habertürk’ten Bulut Kutlu'nun haberinden öğrendik ki, Bitlis’in Mutki İlçesi’ne bağlı Özel Köyü’nde 1 yıl önce 14 yaşında akrabasıyla imam nikâhıyla evlendirilen Derya B., 15 yaşında hamile kalmıştı. Doğum yaptıktan 1 hafta sonra hastaneye kaldırıldı. Derya erken yaşta doğum nedeniyle beyin kanaması geçirmişti. Tarih: 11 Ekim’di, “Dünya Kız Çocukları Günü” Derya’nın önceki gün ölüm haberi geldi.


Derya’nın adını bir daha muhtemelen 8 Mart’ta duyarsınız! Tıpkı Güldünya Tören gibi, Medine Memi gibi, Ayşe Paşalı gibi, Münevver Karabulut gibi, Özgecan Arslan gibi... Duyunca hatırlar mısınız? Belki. Peki, hatırlayınca utanır mısınız?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder