Özlem Denizmen Kadınlar resmen esiyor
HABERİ PAYLAŞ

Kadınlar resmen esiyor

Haberin Devamı

■ İstanbul’da Esenler Belediyesi’ne seminer vermeye gittim. O da ne, şok oldum! Tüm Türkiye’yi geziyorum ama bu belediye kadar kapsamlı kadın projeleri yapana rastlamadım. Kadınlar hem öğreniyor, hem güçleniyor, hem sosyalleşiyor, hem para kazanıyor, hatta şirket kuruyor.

■ Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu’yu tebrik ediyorum. Göksu, “Bir toplumu tebessüm ettirmek istiyorsanız, kadınları tebessüm ettirmeniz gerekir” diyor. 8 yılda 50 bin kadının doğrudan hayatına dokunmuş, dolaylı olarak 2 milyon kadınla çeşitli çalışmalarda bir araya gelmiş.

‘ANNEMLE OKUYORUM’

Anneler, okuma-yazma öğreniyor, eğleniyor, çocuklarıyla aktivite yapıyorlar.

ANNE ÜNİVERSİTESİ

Türkiye’de bir ilk olan Anne Üniversitesi ile hem eğitim alıyor, hem sosyalleşiyorlar. Okumak içlerinde ukde kalmıyor!

EV EKONOMİSİNE ‘ANNE ELİ’

Mesleki eğitimler ile nitelikli işgücü özellikleri kazanıyorlar. Örneğin, Muhteşem Yüzyıl temalı yüzükleri yapan Nimet Cebecioğlu takı tasarımcısı olmuş, para kazanıyor.

GİRİŞİMCİ KADIN EĞİTİMİ

İstanbul Kadın İstihdam ve Girişimcilik Merkezi Projesi’ ile civarda yaşayan ev kadınları, iş kurmak için KOSGEB işbirliği ile kendi işlerinin patronu oluyorlar.

ÇARŞAMBA SEMİNERLERİ

Aile içi iletişimin gelişmesi için deneyimli isimlere kafalarına takılan her türlü soruyu soruyor çözüm buluyorlar.

ANNE, BABA, BEBEK TERAPİSİ

Bilinçli ve mutlu ailelerin yetişmesi için psikoterapistler nezaretinde aileye yönelik çeşitli eğitim ve hafta sonu tatilleri düzenleniyor.

MORAL GEZİLERİ

Esenler’de kadınların sosyal ve kültürel hayata adapte olmaları, ev ve iş yaşantısından biraz uzaklaşarak moral bulmaları için çeşitli aktiviteler, geziler de düzenleniyor.

Artık kendisine ait bir tekstil atölyesi var

Raziye Sevahilli, “İlkokul mezunuyum. Bir gün Esenler Belediyesi’nin ‘Anne Üniversitesi’ projesinin afişini gördüm. Üniversite okumak içimde bir ukdeydi, başvurdum ve birbirinden faydalı eğitimler aldım. Aldığım eğitimler kendi işimi kurma heyecanımı hayal olmaktan çıkardı ve yola koyuldum. Yapamayacağımı söyleyenler de oldu ama inancım hiç kırılmadı. 2 makineyle açtığım tekstil atölyemde 10 makine ve 10 elemanımla, bir aile gibi çalışıyoruz. Önceden inşaat işiyle uğraşan eşimle birlikte 3 yıldır kendi dükkanımızı işletiyoruz” diyor.

Kadınlar resmen esiyor


TAM ZAMANI

1- Erkek anneleri, fırsat eşitliğine geçmek için oğlunuza sofra kurdurun, bulaşık yıkatın.

2 - Kayınvalideler, gelininize cesaret, güç ve yol verin. İstiyorlarsa çalışıp para kazansınlar.

3 - Anneanneler, çalışan kızlarınıza suçluluk duygusu yüklemeyin. ‘Çalışan anne çocuklarını ihmal ediyor’ demek değildir.

4 - Babalar, genç kızlarınızı spora teşvik edin. Rekabeti, takım olmayı, liderlik ve başarmayı tecrübe etsinler.

5 - Patronlar, işyerinde cinsiyet bazlı raporlama yapın. Kaç kadın terfi etmiş, işe alınmış?

6 - CEO’lar, tüm tedarikçi ihalelerinde en az bir kadın girişimciden teklif alma şartı koyun.

7 - Aileler, kız çocuklarına sürekli prenses oyuncağı almayın. Şatoda otur otur çok sıkıcı, onun yerine kodlama öğretin.

8 - Erkekler, evde bulaşık yıkayın, çocuğu doktora götürün, iş paylaşın. Eşinizi çalışmaya teşvik edin. Çift gelir güçlendirir.

9 - Yönetim kurulları, meraklı, tecrübeli, size değer katacak bir sürü kadın aday var. Biraz deşin, uğraşın bulun onları.

10 - Sevgili kadınlar, mükemmel olmamıza gerek yok, sadece, cesurca kendimiz olalım yeter.

ÜNLÜLERİN PARA KARAKTERLERİ: İCLAL AYDIN

★ Para deyince aklınıza ilk gelen?

Bağımsızlık.

★ İlk parayı kaç yaşında, ne işten kazandınız? Ne aldınız?

12 yaşında. Annemin mali müşavir arkadaşının ofisinde telefonlara bakıp, kitap ve masaların tozlarını alarak bir yaz geçirdim. O yıl okulda giyeceğim mokasen ayakkabılarımı almıştım.

★ Restoranda hesabı (kadın/erkek) kim öder?

Erkeğin ödemesi hayırlıdır.

★ Dayanamayıp hep aldığınız bir şey?

Peynir, ekmek çeşitleri. Bir de siyah pantolon.

★ Evdeki en güzel tasarruf yöntemi?

Ekmekler daima buzluktadır. Bayatlamışsa köfte, çorba için kızartır, galeta unu yapar saklarım.

★ Peşin ya da taksit?

Okul taksitleri dışında daima peşin.

★ Pazarlık?

Yapamam. Çok utanırım.

★ Milyon verseler satmam dediğiniz şey?

Sanıyorum hiçbir şeyle öyle büyük bağım yok. Ailemin hatıra defterleri ve günlükleri olabilir. Eski mektuplar, fotoğraflar...

★ Para ile ilgili sizi en çok kim etkiledi?

Para biriktirmeyi Almanya’da arkadaşımın işçi annesinden öğrendim. Bir günde üç işte çalışırdı. Kız kardeşim ekonomist, onu da çok dinlerim.

★ Para ile ilgili ilginç bir hikayeniz?

Bir süredir düşüncedavranış mühendisliği derslerine devam ediyorum. Hocamız, “Her şeyini bir gecede kaybettiğinde ertesi gün hepsini eksiksiz yerine koyabilecek bir birikimin varsa, standartında yaşıyorsun demektir” dedi. Ben kişisel yaşamımda bir tercih noktasına geldim. Artık geleceğe borçlanmak istemiyorum.


İCLAL AYDIN'IN PARA KARAKTERİ: Para konularında oldukça açık sözlü ve bilinçli. Yönetme konusunda da tasarruf etme konusunda da akılcı kararlar alıyor. Özellikle israf konusunda tutumu, alkışı hak ediyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder