Beden Sağlığı Kadınlara ücretsiz HPV taraması

Kadınlara ücretsiz HPV taraması

Paylaş
Kadınlara ücretsiz HPV taraması

Rahim ağzı kanserine yol açan HPV enfeksiyonunu önleyebilmek için aile hekimliğinde ücretsiz olarak 'HPV-DNA taraması' yapılabilecek

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin, kadınlarda görülen rahim ağzı kanserlerinin HPV (Human Papilloma Virus) adı verilen bir enfeksiyon nedeniyle geliştiğini söyledi. Bu enfeksiyon vücuda yerleştikten 5-6 yıl sonra rahim ağzında hücresel bozukluklara neden olduğunu anlatan Gültekin, bunun 10 yıl içerisinde kansere yol açabileceğini ifade etti.

Haberin Devamı

Rahim ağzının uzun yıllardır ''smear'' adı verilen sürüntü örneğiyle tarandığını belirten Gültekin, ancak bu taramanın özellikle kalabalık nüfuslu ülkelerde yaygınlaştırılması, uygulanabilirliği ve kalite denetiminde zorluklar yaşandığını kaydetti ve şöyle devam etti:

''Son yıllardaki gelişmeler neticesinde rahim ağzı kanseri taramalarında HPV virüsünün DNA'sının taranabileceği ispatlandı. Bu yöntem, İngiltere, İtalya, Amerika, Meksika gibi bir çok ülkelerde tarama programlarına dahil edildi. Türkiye de rahim ağzı kanserleri taramalarında yeni ve etkin bir metot olan HPV DNA testini kullanmaya başlayacak ve dünyada bu uygulamayı kullanan öncü ülkelerden biri olacak. HPV- DNA testlerinde klasik smear ile kıyaslandığında kanser saptama oranları daha yüksek ve tarama sonucunda kanserin negatif olması durumunda tahmin gücü de yüksek. Bu yöntemde DNA teknolojisi kullanıldığı için insan kaynaklarını da verimli kullanıyoruz''

Haberin Devamı

Türkiye genelinde 2 laboratuvarda hizmet verilecek

Türkiye genelinde biri Ankara'da diğeri İstanbul'da olmak üzere iki ulusal HPV analizi laboratuvarının hizmet vereceğini bildiren Gültekin, laboratuvarların Mayıs ayı itibariyle çalışır hale geleceğini ifade etti. Bu kapsamda vatandaşların da Mayıs ayından sonra rahim ağzı kanser taramalarını yaptırmak için aile hekimine başvurabileceğine dikkati çeken Gültekin, bu testlerin ücretsiz yapılacağını ve aile hekimleri aracılığıyla laboratuvarlara gönderileceğini bildirdi.

Gültekin, ''81 ilde tüm aile hekimlerine bu testlerin dağıtımı yapılacak. Analizleri söz konusu iki laboratuvarda yapılacak. Hastalardan alınan örneklerde HPV'nin olup olmadığını, varsa hangi genotipe ait olduğu tespit edilecek, aynı örnek üzerinde refleks smeari de çalışılacak, 10 gün içerisinde tüm raporlar aile hekimlerine bildirilecek'' dedi.

''Projeyle 'HPV Türkiye haritası'nı da çıkarmış olacağız''

Söz konusu projeyle 81 ilde aynı zamanda HPV Türkiye haritasını da çıkarmış olacaklarını ifade eden Gültekin, Türkiye'nin bütün illerindeki aile hekimlerinin bu hizmeti vereceğini kaydetti.

Rahim ağzı kanserinin kadınlarda en çok görülen kanserler arasında ilk 10'da yer aldığına işaret eden Gültekin, Dünya Sağlık Örgütü'nün rahim ağzı kanserlerinde tarama yapılması önerdiğini ve taramaların 30 yaş üstü kadınlarda 5 yılda bir kez yapıldığını söyledi.

Haberin Devamı

"Ulaşılabilirlik çok önemli"

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu olarak kadınların tüm kanser taramalarının Aile Hekimliği ve Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) ile işbirliği içinde yapmak istediklerini vurgulayan Gültekin, ''81 ilde 134 KETEM ile birlikte aile hekimlerimiz, Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM) ile birlikte kanser taramalarına katkıda bulunacak. Bizim için ulaşılabilirlik çok önemli, vatandaşın en yakın yerde bu hizmete ulaşmasını sağlayacağız'' şeklinde konuştu.