Sağlık Kadınlarda kemik erimesi tehlikesi

Kadınlarda kemik erimesi tehlikesi

Paylaş
Kadınlarda kemik erimesi tehlikesi

Türkiye'de 3 kadından birinin kemik erimesi riski taşıdığı ve hastalığa bağlı olarak 65 yaş üstü kadınlardan yüzde 20'sinin bir yıl içinde öldüğü kaydedildi

Adana’da özel bir hastane tarafından gerçekleştirilen ve kentteki 5 bin kadının kemik erimesi hakkında bilgilendirilmesi amacıyla düzenlenen toplantıda, Kalça Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emre Toğrul, halk arasında "kemik erimesi" olarak bilinen osteoporozun, yapı değişikliği ve zayıflamaya bağlı olarak kemiklerin çabuk kırılır hale gelmesine neden yol açan bir hastalık olduğunu belirtti.

Kemik erimesi nedeniyle kalça kırığı olan 65 yaş üstü kadınlarda ölüm riskinin de arttığını belirten Prof. Dr. Toğrul, kalça kırığı geçirmiş 65 yaş üstü 5 kadından birisinin, bir yıl içinde hayatını kaybettiğini bildirdi.

GÜNEŞ VE EGZERSİZ
Kemik erimesiyle ilgili tedavinin çocukluktan başladığını belirten Toğrul, şöyle konuştu: "20-30 yaşına kadar, alınan besinler, güneş ve vücudumuzun da etkisiyle kemik biriktirebiliyoruz. Ama 30-40 yaşını geçtikten sonra kemik biriktirmek mümkün değil, olanı sağlıklı kullanmamız lazım. Bunun için yediğimiz yiyecekler, güneş, egzersiz yapma, kemik erimesine yol açan bazı ilaçları kullanmamak önemli.

BU BESİNLERE DİKKAT!


En önemlisi, artarak giden kemik erimesi varsa, tedavisinin yapılması lazım. Kalsiyum açısından zengin gıdalar, belli orandan fazla alkol, çay, kahve, sigara, yağlı yiyecekler, tuz gibi gıdaların günlük dozunun çok üstünde alınmaması gerek. Bu gıdaların fazla alınması, vücudun alabileceği kalsiyumu engelliyor. Vücutta kalsiyum yok, dışardan alıyoruz.

Eğer dışardan yeterince kalsiyum fosfor alamazsak, vücudumuz zaman içinde bu kalsiyum fosfor ihtiyacını, yani sinir, kas ve kalp için gerekli kalsiyum miktarını, kemiklerden çözüp alıyor. Böylece kemik erimesi başlıyor. Eğer bunu dengeleyemezsek yaşamımız içinde kırıklar oluşuyor."

EKONOMİYE DE YÜK OLUYOR


Kemik erimesinin küçük yaşlardan itibaren kontrol altında tutulması gerektiğini anlatan Toğrul, ileri yaşlarda artan kırık vakalarının ise ekonomiye ciddi bir yük getirdiğini bildirdi. Toğrul, kemik sağlığı kötü olan bir kadının, iyi olanla karşılaştırıldığında ameliyat maliyetinin 7 kat fazla olduğunu kaydederek, "Bu durum sağlıklı bir nesille önlenebilir" diye konuştu.

Araştırmalara göre dünyada her yıl osteoporoza bağlı 1.7 milyon kalça kırığı vakasının bildirildiğini belirten Toğrul, bu sayının 2050’de dünya çapında 6,3 milyona ulaşmasının tahmin edildiğini vurguladı.

Haberin Devamı