Magazin Kafatası kemiğini karnına 'gömdüler'

Kafatası kemiğini karnına 'gömdüler'

Paylaş
Kafatası kemiğini karnına 'gömdüler'

Tatlıses'in beynindeki kanamanın içeride basınç oluşturmaması için kafatası kemikleri çıkarıldı ve karın bölgesine yerleştirildi

Önceki gece vurulan İbrahim Tatlıses'e yönelik 3 saat süren operasyonu gerçekleştiren Prof.Dr. İlhan Elmacı, yaptığı açıklamada, "Kafa içi basıncı düşürmeye yönelik olan ameliyattan sonra beyin zarının genişletmeye yönelik bir cerrahi girişim yaptık. Kafa kemiklerini de geçici bir süre, karın boşluğuna yerleştirdik" demişti.

TRAVMATİK HASAR SÖZ KONUSUYDU

Elmacı, açıklamasında şu ifadeleri kullanmıştı: “İlk tetkikler yapıldıktan sonra ateşli silah yaralanmasına bağlı olan sağ kafa kemiklerinde beynin ön ve yan kemiği diyebileceğimiz bölgede parçalı kırıklar, beyin zarında ciddi bir hasar, beyin zarı ve beyin arasında kanama ve beyin içinde kanama olmak üzere sağ beyin yarısını içine alan ve ileri derece travmatik bir beyin hasarı söz konusuydu. Tüm bu sorunlar ameliyatla ortadan kaldırıldı.

'HAYATİ TEHLİKE OLDUKÇA YÜKSEK'

Böyle ciddi bir yaralanmada hayati risk oldukça yüksektir. Kafa içi basıncı düşürmeye yönelik olan ameliyattan sonra beyin zarının genişletmeye yönelik bir cerrahi girişim yaptık. Kafa kemiklerini de geçici bir süre, karın boşluğuna yerleştirdik. Tabii yerine koymak üzere, şu an Tatlıses, yoğun bakımdadır.”

NEDEN KARIN BÖLGESİNE YERLEŞTİRİLDİ?



Tatlıses’in beynindeki kanamanın içeride basınç oluşturmaması için kafatası kemikleri çıkarıldı. Kemikler diri kalması için daha sonra alınmak üzere karın bölgesine yerleştirildi. Bu yöntem, beyin kanaması, kafa travması, beyin ödemi gibi durumlarda başvurulan hayat kurtaran bir uygulama.

Beyindeki ödeme bağlı olarak ameliyatla kanama giderildikten sonra beynin şişmesinden ve ameliyatta çıkarılan kafatası kemiğinin ameliyattan sonra yerine konulamamasından dolayı geliştirilen bu yöntem, “kafatası kemiğinin karında cilt altına gömülmesi” olarak biliniyor.

Beyin ödeminin beyin sapına basınç yapması nedeniyle başvurulan yöntem sayesinde beynin hayati bölgeleri korunmuş oluyor ve yüksek ölüm riski azalıyor. Ünlü şovmen Roy Horn’un eğittiği kaplanın saldırıya uğraması sonucu geçirdiği operasyonla adı duyulan bu yöntemle pek çok kişinin hayata döndüğü biliniyor. Saklanan kafatası kemiği, duruma göre haftalarca hatta aylarca hastanın karnında kalabiliyor, daha sonra tekrar kafatasına takılıyor.

MİLLİYET

2

Haberin Devamı