Ekonomi E-Fatura ile 3 milyarlık tasarruf

E-Fatura ile 3 milyarlık tasarruf

Paylaş
E-Fatura ile 3 milyarlık tasarruf

Kağıt faturadan elektronik faturaya geçişle birlikte harcama kalemlerinde %90'a varan tasarruf edilirken gereksiz harcanan iş gücünde de ciddi tasarruf sağlandı.

Murat GÜLDEREN

Kağıt fatura yerine bilgisayar ortamında hazırlanan e-faturalar Türkiye'ye bir yılda 3 milyar lira katkı sağladı. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) 2016 faliyet raporuna göre Türkiye'de 250 bin firmanın 60 bini e-faturaya geçti. Ayda 60 milyon bireysel, 25 milyon kuruda toplam kesilen e-fatura tutarı ise 2 trilyon liraya ulaştı. 6 yılda 8 milyar adet e-fatura üretildi.

MALİYETİ 1 TL


Rapora göre ayrıca 2017 başı itibariyle e-defter uygulamasına kayıtlı mükellef sayısı yaklaşık yüzde 10'luk bir artışla 59 bin 875'e yükseldi. E-arşiv uygulamasına geçiş yapan mükellef sayısı ise yaklaşık yüzde 29'luk bir artışla 6 bin 573'e ulaştı. Yıllık düzenlenen e-fatura adedi 170 milyon 673 bin, e-arşiv fatura sayısı ise 1 milyara çıktı. E-fatura maliyeti 1 TL, kâğıt fatura 5-15 TL oldu.

ONLARCA HARCAMA KALEMİNDE %90'A VARAN TASARRUF


Yine rapordan çıkan sonuçlara göre e-fatura, e-defter, e-arşiv fatura gibi e-dönüşüm uygulamaları, kullanıcılara yüzde 50 ila yüzde 90 arasında tasarruf sağlıyor. Bu uygulamalar, kağıt, yazıcı, kartuş, baskı, zarf, kargo, posta, depolama, işçilik, noter tasdikleri gibi birçok kalemden oluşan maliyetleri minimuma indirerek, ticari işlemlerde hız ve kolaylık kazandırıyor. İşletmeler sisteme adapte oldu.

GEREKSİZ KULLANILAN İŞ GÜCÜ DE DÜŞTÜ


E-fatura kullanımı aynı zamanda kâğıt fatura kullanımı sırasında harcanan işgücünü altıda bire düşürüyor. Doğan E-Dönüşüm Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Doğan, "Oluşturulan e-fatura tutarı 2 trilyon TL'ye ulaştı. 2010 yılından 2016'ya kadar e-fatura ve e-arşiv fatura kullanıcıları tarafından oluşturulan toplam fatura sayısı ise 8 milyar. E-dönüşüm süreci Türkiye'ye rekor tasarruf sağlıyor" dedi.

Haberin Devamı