Ekonomi Kahin Türkiye için iyimser

Kahin Türkiye için iyimser

Paylaş
Kahin Türkiye için iyimser

Küresel ekonomik krizi ilk tahmin eden ünlü ekonomist Prof. Nouriel Roubini, Türkiye ekonomisi için ılımlı bir iyimserlik içinde olduğunu belirtti

Nouriel Roubini, küresel gelişmeler çerçevesinde Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerini değerlendirdi.

"Türkiye ekonomisi geçen yıl küresel krizin etkileri nedeniyle sıkıntı içinde bulunuyordu" diyen Roubini, Türkiye ekonomisinin toparlanma sürecine girdiğini ancak, bundan sonraki toparlanma ve ekonomik büyümenin hızının, sadece Türkiye’ye değil, dış gelişmelere de bağlı olacağını ve bu dış gelişmelerin Türkiye’nin kontrolünde olmayan gelişmeler olduğunu kaydetti.

Türkiye’nin, ticaretinin önemli bir kısmını Avrupa ülkeleriyle yaptığını hatırlatan Roubini, bu nedenle, Avrupa ülkelerinin toparlanmasının, Türkiye ekonomisinin de ekonomik büyümesini hızlandıracağını söyledi.

"REFORMLARIN UYGULANMASI ÖNEMLİ"

Roubini, Türkiye’nin kontrolünde olan verimliliğini, rekabet gücünü, istihdamı artırmak için uygulayacağı reformların da önemli olduğunu belirterek, eğer Türkiye bu reformları gerçekleştirirse, ekonomik büyümesinin hız kazanacağını anlattı.


Türkiye’nin kredi notunu artıran kredi derecelendirme kuruluşlarının, mevcut küresel koşullarda Türkiye’ye kısmen pozitif baktıklarını belirten Roubini, Türkiye’nin, sağlam bir para ve maliye politikası uygulamasına devam ettiği, ayrıca ekonomik-mali reformları gerçekleştirdiği sürece reyting kuruluşlarından, ileriki yıllarda "Yatırım Yapılabilir" derecesini alabileceğini de vurguladı.

"PİYASA KAHİNİ"

ABD’de başlayarak tüm dünyayı etkileyecek küresel krizi, 2006 yılında yaptığı açıklamalar ve yorumlarla tahmin eden ve "Piyasa Kahini" olarak da adlandırılan ünlü ekonomist Nouriel Roubini, New York Üniversitesi Stern School of Businees’de ekonomi profesörü olarak görev yapıyor ve önemli bir iktisatçı olarak kabul ediliyor.

İstanbul doğumlu Roubini’nin, uluslararası makroekonomik gelişmeler üzerine önemli makaleleri ve çalışmaları bulunuyor. 1998-2000 yılları arasında Beyaz Saray Ekonomi Danışmanları Konseyi’nde, daha sonra ABD Hazinesi’nde "Kıdemli Danışman" olarak görev aldı. Roubini ayrıca, IMF ve Dünya Bankası gibi daha birçok kuruluşa danışmanlık yaptı.

Haberin Devamı