Yaşam Kahve fincanınız sizi dinleyebilir!

Kahve fincanınız sizi dinleyebilir!

Paylaş
Kahve fincanınız sizi dinleyebilir!

Telefon konuşmaların dinlenmesini istemeyenler, görüşmelerini artık boş odalarda yapmak zorunda kalacak; çünkü yeni geliştirilen video tekniği sayesinde saksı bitkileri, çaydanlık hatta kahve fincanları bile ses kayıdı yapabilecek

Yeni geliştirilen bir video tekniği sayesinde saksı bitkileri ya da alüminyum folyo gibi gündelik nesnelerin titreşimlerinden konuşmalar yeniden yapılandırılabiliyor. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), Adobe ve Microsoft, sıradan nesneleri mikrofona dönüştüren bir sistem geliştirdi. Geliştirilen tekniğe göre, yapılan konuşmaları yeniden dinlemek için titreşim yapan örneğin bir cips torbası, her şey kullanılabiliyor.

TEKNİK NASIL ÇALIŞIYOR?

(Haberin devamını okumak için 2. sayfaya geçiniz.)

Bir ses herhangi bir nesneye çarptığı zaman havada oluşan titreşim dalgaları, modern kameralarla kaydediliyor. Görüntü çok adımlı bir algoritma işleminden sonra yeniden ses sinyallerine dönüştürülüyor. Saksı bitkileri, çaydanlık, kahve fincanları, alüminyum folyo gibi çok değişik malzemelerle deney yapan araştırmacılara göre, en uygun nesneler hafif ama sert olanlar. Uygulamanın piyasada kullanılan lazer mikrofanlarla benzerlik taşıdığı, yeni sistemde nesnenin sesi yansıtmasına dahi gerek kalmadığı belirtiliyor. Ses geçirmez camların dahi sistem karşısında çaresiz kaldığı ifade ediliyor.

Söz konusu teknik, şimdilik yüksek hızlı kameralarla ve çok uzak olmayan uzaklıklarda anlaşılabilir kayıtlar yapabiliyor.

Ahmet YILDIRIM/DORTMUND, (DHA)

2

Haberin Devamı