Gündem Kalbi boynunda geziyor

Kalbi boynunda geziyor

Paylaş
Kalbi boynunda geziyor

Kalbi iflas eden Adıyamanlı Vakkas'a yapay kalp takıldı

Gaziantep’te, nakil için uygun kalp bulunamayınca ölümle burun buruna gelen Adıyamanlı 24 yaşındaki Vakkas Öztürk’e pille çalışan yapay kalp takıldı

Haberin Devamı

Öztürk, bir çanta içerisinde bulunan yapay kalbiyle, operasyonu gerçekleştiren doktorlarıyla beraber mutluluk pozu verdi. Adıyaman’ın Besni İlçesi’nde ailesiyle yaşayan ve bir güneş enerjisi imalathanesinde işçi olarak çalışan Vakkas Öztürk’te 2 yıl önce kalp yetmezliği ortaya çıktı.

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne sevk edilen Öztürk’ün, 4 gün önce durumu ağırlaşıp kalbi iflas noktasına gelince, 2 kez Sağlık Bakanlığı Organ Nakil Merkezi’ne acil çağrıda bulunuldu. Ancak uygun kalp bulunamayınca doktorlar yapay kalp takma kararı aldı. Bunun üzerine Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haşim Üstünsoy başkanlığındaki 5 kişilik ekip tarafından 2 saat süren ameliyatla, Öztürk’e yeni bir kalp bulunana kadar yapay kalp takıldı.

Haberin Devamı

Amerika’dan getirtilen ve yaklaşık 250 bin TL değerinde olduğu bildirilen yapay kalbi, yeşil kartlı olduğu için devlet tarafından karşılanan Öztürk, ayağa kalktı.

ENERJİ DESTEKLİ HAYAT

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haşim Üstünsoy, yaklaşık 1.5 yıldır kalp bekleme listesinde bekleyen ancak durumu ağırlaşıp uygun kalp bulunamayan hastaya ‘Üçüncü jenerasyon’ yapay kalp takma kararı aldıklarını söyledi. Öztürk’ün kalp yetmezliğinin ileri dereceye ulaştığını anlatan Prof. Dr. Üstünsoy şöyle konuştu:

“Vakkas’a uygun kalp çıkmayınca ve hastane bağımlılığı da artınca ilaç dozlarını artırarak Sağlık Bakanlığı’na acil kalp çağrısı yaptık. Böylelikle Vakkas normal bekleme listesinden acil bekleme listesine alındı. Ancak acil kalp 15 gün içerisinde çıkmayıp Vakkas’ın durumu kötüleşince biz de yapay kalp taktık. Sosyal güvence kuralları çerçevesinde yapay kalbini taktığımız Vakkas, bundan sonra enerji destekli bir pompadan destek alarak yaşamını sürdürecek.

İnşallah uygun bir kalp çıktığında hem bu cihazı, hem de yetmezliğe girmiş kalbini çıkartıp uygun bulunan kalbi Vakkas’a nakledeceğiz. Ondan sonra daha rahat bir yaşam süreceğini umut ediyoruz. Ancak bu cihazla da çok rahatlıkla ailesiyle pikniğe gidip, gezintiye çıkabilecek kadar günlük hayatını sürdürecek. Bu cihaz onun hastaneye bağımlı kalmasını engelleyecek.”

Haberin Devamı

Prof. Dr. Üstünsoy ve ekibiyle birlikte eline aldığı çanta içerisindeki kalple poz veren Vakkas Öztürk ise, “Sağlığıma kavuştuğum için çok mutluyum. Kalbim artık işlevini yerine getirmiyordu. Şimdi ise daha rahatım. Kalbimi sürekli şarj edeceğim” dilerek mutluluğunu dile getirdi.

Zeki GÜNAY/GAZİANTEP, (DHA)