Beden Sağlığı Kalbi duran donörden de nakil mümkün olacak

Kalbi duran donörden de nakil mümkün olacak

Paylaş
Kalbi duran donörden de nakil mümkün olacak

Canlıdan ya da beyin ölümü gerçekleşen kişilerden yapılan organ naklinde ihtiyacın karşılanamaması üzerine yürütülen bilimsel çalışmalarla, kalbi duran kişiden de "Kalp atımsız donör" yöntemiyle organların alınması mümkün olacak

Türkiye Organ Nakli Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ata Bozoklar, geçengünlerde İspanya'nın Barselona kentinde düzenlenen Avrupa Organ Nakli Kongresi'nde (European Society for Organ Transplantation ESOT2017) organ nakline ilişkin dünya verileri ve çok sayıda yeni çalışmanın ele alındığını söyledi.

Organ nakli sayısının artırılabilmesi için öncelikle bağışçı miktarının yükselmesi gerektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Ata Bozoklar, bunun için toplumsal farkındalığın sağlanması, organ bağışının gündemde olması, beyin ölümü bildirimlerinin yapılması, hasta yakınlarıyla doğru iletişim kurulabilmesi gerektiğinin altını çizdi. Hastane koşullarında kalbi duran ve geri dönüşü mümkün olmayan kişiden de organ kullanımına olanak sağlayan yeni bilimsel yöntemler üzerinde çalışmaların devam ettiğini anlatan Yrd. Doç. Dr. Ata Bozoklar, şu değerlendirmede bulundu:

KALBİ DURSA DA ALINABİLECEK

"Organ ihtiyacının karşılanabilmesi için kadavra donör havuzunun artırılabilmesi için çalışmalar yapılıyor. Bu konudaki önemli yöntemlerden biri kalp atımsız donör. Bu alanda yürütülen çalışmalar, kalbi duran kişilerden alınan organlardan da beyin ölümü gerçekleşen kişilerden temin edilen organlar kadar başarılı sonuçlar alındığını ortaya koydu."

TÜRKİYE'DE UYGULANIYOR MU?

Kalp atımsız donör uygulamasının dünyada henüz yeni uygulandığını dile getiren Yrd. Doç. Dr. Ata Bozoklar, "Türkiye'de bunun yapılabilmesine yönelik mevzuat henüz hazırlanmadı. Sağlık Bakanlığı buna yönelik çalışmalar yapıyor" dedi.

Haberin Devamı