Beden Sağlığı Kalbinizle aynı yaşta mısınız?

Kalbinizle aynı yaşta mısınız?

Paylaş
Kalbinizle aynı yaşta mısınız?

Kemik yaşı, yumurtalık yaşı, cilt yaşı derken kalp ve damar yaşını unutmayalım. Yaşam kalitesinin yükselmesine çok önemli etkileri olan kalp ve damar yaşı insan hayatının en önemli parçalarından biri

Yeni doğmuş bir bebeğin kalp ve damar yaşı, fiziksel yaşla aynı. Yani 0. Ancak 1 yaşından itibaren beslenmeye ve yaşam tarzına bağlı olarak, fiziksel yaş ile kalp damar yaşı farklılaşıyor. Mesela 7-8 yaşındaki obez bir çocuğun damar yaşı 38 oluyor.

Örnekler çarpıcı: Sigara kalp damar yaşını 15, sınav stresi 5, obezite ise 30 yıl ilerletiyor. Memorial Şişli Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez kalp ve damar yaşını olumsuz etkileyen faktörleri tanıttı.

İnsanın iki yaşı vardır; biri takvim, diğeri damar yaşıdır. Yeni doğmuş bebeğin hem takvim hem de damar yaşı 0’dır. Ancak bunlar birlikte ilerlemez. Çünkü insan yaşamını yakından ilgilendiren ancak uzak durulması gereken çok önemli faktörler, kişiden önce, kalbini ve damarlarını yaşlandırır. Böylece kişinin 1 yaşından itibaren kalp ve damar yaşı hızla büyümeye, fiziksel yaşın onlarca yıl önüne geçmeye başlıyor. Örnek mi?..

Sigara içiyorsanız 15 yıl daha yaşlısınız!

Sigara içenler, takvim yaşından 15 yaş daha yaşlı olduklarını bilmeli. Çünkü sigara, kalp damar yaşını 15 yıl ilerletiyor. Yani sigara tiryakilerinde damar yaşı, 15 yıl önden gidiyor. 20 yıl, günde 1 paket sigara içen bir insanın, ömrünün 5-10 yıl kısaldığı kesinlikle bilinmelidir.

Yanlış beslenme kalbi 30 yıl ileri götürür

İşte kalbi yaşlandıran en önemli risk faktörlerinden biri. Amerikan Kalp Derneği’nin yaptığı bir araştırmaya göre; 10-15 yaşındaki obez çocukların damar yaşının 45 olduğunu saptanmıştır.

8 yaşındaki obezin kalbi 38 yaşında!

Çocuklukta alınan kilolar ilerde çok zor veriliyor. Çocuklukta başlayan damar sertliğinin hızı, ileri yaşlarda başlayan damar sertliğinin hızından çok daha farklı seyrediyor. 7-8 yaşlarındaki bir obez çocuğun kalp ve damar yaşı, takvim yaşının üzerine 30 yıl ilave edilerek hesaplanmaktadır. Bu durumda, 8 yaşındaki bir çocuğun kalp yaşı 38. Çünkü obezite nedeniyle damar cidarında, damar sertliğinin başlangıcı olan yağlanma plakları başlayabilir.

İlk yaşta özel mama kullanılmamalı

Bebeğin, ilk yılında anne sütü ile beslenmesi çok önemlidir. Bu dönemde çocukların ilerde obezite sorunu yaşamasına neden olan özel mamalar, kesinlikle kullanılmamalı. 2 ile 6-7 yaş arasında çocuklara iyi bir beslenme alışkanlığının yanı sıra, spor alışkanlığı da kazandırılmalı. Bu dönemde; oyun oynama, bahçeye çıkma, parka gitme gibi basit eğlencelerin yanında, spor da olmalı. 7-15 yaş arası çocuklar, fast food tarzı beslenmeden kesinlikle uzak tutulmalı. Çocukluğundan itibaren sağlıklı ve dengeli beslenen, genç yaşlardan itibaren de spor yapan insanlar 80 yaşına geldiğinde bile golf oynayabilir. Ancak aynı yaşta başka bir kişi, yaşam kalitesini düşüren her türlü olumsuz etmen nedeniyle tekerlekli sandalyeye bağlı kalabilir.

Sınav stresi kalpten 5 yıl götürüyor!

Gençlerin üzerine yüklenen ağır sınav stresi, kalp yaşını da olumsuz etkiliyor. 12-13 yaşındaki bir çocuk 3 yıl yarış atı gibi koşturuluyor, sürekli sınavlara hazırlanıyor. Her sınav dönemi çocukların damar yaşına 5 yıl ekliyor. 18 yaşına gelmiş ve en az iki sınav geçirmiş olan bir gencin kalp yaşı, üzerine eklenen ortalama 7 yıl ile birlikte en az 25 oluyor.

(02.04.2011 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)

2

Haberin Devamı