Fatih Öztürk Kalem tutan eller
HABERİ PAYLAŞ

Kalem tutan eller

Haberin Devamı

Sokaklarda ulaşılmayı bekleyen çocuklara yönelik önemli bir adım daha atıldı. Milli Eğitim Bakanlığı, Boğaziçi Üniversitesi ile Garanti Emeklilik’in işbirliği ve İstanbul Valiliği’nin desteğiyle eğitim gören ancak sokakta çalışmaya devam eden çocukları tamamen okula döndürmek için ‘Kalem Tutan Eller Projesi’ hayata geçirildi. Projenin tanıtım toplantısına katılan Bakan Nimet Çubukçu, siyasal hayatı öncesinde kanunla ihtilafa düşen çocuklara yönelik çalışmalar yaptığını hatırlatarak, “O dönemde bırakın resmi makamları, sivil toplum ve basın desteği, neredeyse bu konuyu anlatacak insan bulamıyordum. Sokak çocukları, aslında bakmadan geçilen ve görmezden gelinen bir meseleydi” diyerek dünden bugüne değişen bakış açısını vurguladı.
Bakan Çubukçu’ya bu konuda katılıyorum. Çünkü bugün artık sokakta yaşayan, sokakta çalışan, kanunla ihtilafa düşen çocuklara yönelik çok kapsamlı çalışmalar yapılıyor. Konuyla ilgili kurumlar, sivil toplum kuruluşları “Bu bizim meselemiz” diyerek sorumluluğu almaya başladı. Aslında hepimizin bu çocuklara karşı sorumluluğu bulunuyor. Bakan Çubukçu’nun da vurguladığı gibi biliyoruz ki yoldan geçerken baktığımız, arabamızın camlarını hızla kapattığımız o çocuklar, sokaktda güvende olmadığı sürece hiçbirimiz evlerimizde güvende olmayacağız. Ülkenin her çocuğunu, kendi çocuğumuz gibi sevmediğimiz sürece Türkiye’miz, gelecekte de çok iyi noktada olmayacak. En az kendi çocuğumuz kadar diğer çocukların değerli ve her şeyden önce insan olduklarının kabul etmemiz gerekiyor. Bu nedenle ‘Kalem Tutan Eller Projesi’ çok önemli bir çalışma.
Proje kapsamında İstanbul’da yaklaşık 1000 öğrenci ve ailesine ulaşılması hedefleniyor. Çocuklara, mutlu bir geleceğin sokaklarda olmadığı anlatılacak ve bu gerçeğin farkına varmaları sağlanacak. Aileler çocuklarının risk altında oldukları konusunda bilgilendirilecek, alternatif gelir kaynakları yaratmaya sevk edilecekler. İstanbul'da pilot olarak başlayacak proje, 2010-2011 yıllarında büyüyen ve göç alan Mersin, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Van gibi illerde de uygulanacak.
Şu gerçeği göz ardı edemeyiz: Sokaklar çocukların çalıştırılacağı yerler değil. Sokakta çalışan, çalıştırılan çocukların yaşıtları gibi çocuk olmaya, eğitimlerini okullarında alıp, oyunlarını oynamaya hakları var. Bu projeyle sokakta çalışan çocukların hayatlarında güzel dönüşümler yaşanacağına inanıyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder