Gündem Kalemi kırdığına hiç pişman olmamış

Kalemi kırdığına hiç pişman olmamış

Paylaş
Kalemi kırdığına hiç pişman olmamış

Tuğgeneral Ali Elverdi'nin büyük oğlu İskender Elverdi, babasının verdiği karardan hiçbir zaman pişmanlık duymadığını söyledi

Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO) liderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın 1972’de idam kararlarını veren Ankara 1 Nolu Sıkıyönetim Mahkemesi’nin başkanı emekli Tuğgeneral Ali Elverdi’nin büyük oğlu İskender Elverdi, babasının verdiği karardan hiçbir zaman pişmanlık duymadığını söyledi.

Babasının verdiği kararı tarihin yargılayacağını belirten İskender Elverdi, “Bu kararı doğru bulanlar da yanlış bulanlar da olabilir. Değerlendirmesini tarih yapacaktır. Hiçbir zaman intikamcı duygular içerisinde olmadı. Çok az insan onun kadar bütün canlıları sever. Mutlaka üzülmüştür olanlara ama karar birçok hukuki boyuttan geçti. Yargıtay’dan, Meclis’ten. O zamanki hukuki düzenlemelere göre verilen bir karardı” dedi.

‘BABAM TEHDİT EDİLMEDİ’

İskender Elverdi, babasının ölümü hakkında ise şunları söyledi: “1982’de MS hastalığına yakalandı. O tarihten bu yana da inzivai bir hayat sürdü. Hızlı bir gelişimle ilerledi hastalığı. Yürüyemiyor, elleri tutmuyor, konuşamıyordu. Son haftayı da yutkunma güçlüğüyle geçirdi. Zaten ölümünün nedeni de bu.

Bakıcının anlattığına göre her şey normal giderken, yutkunma zorluğundan dolayı yaşamını yitirmiş. Bizlere yansıyan, bizi hedef alan bir tehdit hiçbir zaman olmadı. Zaten üzerinden çok zaman geçti. Düşünün 1972’de mahkeme başkanlığı yaptı. 1974’te emekli oldu. Milletvekili seçildi. 1980 ihtilali ile milletvekilliği son buldu. Sonra da hastalığa yakalandı.”

CENAZEYE ÇOK AZ KİŞİ KATILDI

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idamlarına karar veren emekli Tuğgeneral Ali Elverdi (86) geçen cumartesi nefes borusuna kaçan yemek nedeniyle boğularak ölmüştü.

Ali Elverdi dün Ankara Kocatepe Camii’nde düzenlenen askeri törenin ardından Cebeci Asri Mezarlığı’nda toprağa verildi. Genelkurmay Başkanlığı, cenazeye çelenk gönderirken askeri katılımın düşük kalması dikkati çekti.

Mesut Hasan BENLİ

2