Bilim - Teknoloji Kaliforniya’da sürücüsüz araçlar 1 yıl yola çıkamıyor
Paylaş
Kaliforniya’da sürücüsüz araçlar 1 yıl yola çıkamıyor

ABD’li şirketlerin öncülüğünü yaptığı sürücüsüz araçlar konusunda Kaliforniya eyletinde büyük bir engel çıkmış durumda. Eyalet yönetimi araçların test edilebilmeleri büyük engeller çıkartıyor ve her aracı 1 yıl boyunca yollardan uzak tutuyor

Son yıllarda hızla yayılan elektrikli ve özellikle de kendi kendine gidebilen sürücüsüz araçlar konusunda büyük gelişmeler kaydedildi. Son olarak dün yaptığımız haberde Tesla marka araçların sürücüye ihtiyaç duymadan 2017 yılının başından itibaren seyahat edebileceğini aktarmıştık. Firmaların geliştirdikleri teknolojileri denemesi açısından büyük önem taşıyan test sürüşleri ise bazı Amerikan eyaletlerinde engelleniyor ya da zorlanıyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya eyaletinde sürücüsüz araç testlerini yapmak isteyen araç üreticileri ve bu konuda çalışan teknoloji firmaları yasal engellerle karşılaşmaya başladı. Firmalar engelleri aşmak için büyük bir protesto hazırlığı içine de girdi.

Eyaletler içerisinde trafik kurallarının yerel yönetimler tarafından belirlenebildiği ABD’de, ilgili yerel yönetim de sürücüsüz araçların test edilebilmesi için çeşitli şartlar getirdi. Bu şartların başında araçlara veri kayıt cihazlarının yerleştirilmesi geliyor. Alınan karara göre test edilecek her cihazda çalışır vaziyette bir veri kayıt cihazı bulunacak ve her an tüm verileri kaydedecek. Firmaların asıl şikayetleri ise bundan sonra karşımıza çıkıyor. Polislere araçlardaki test verilerini hiçbir izin almadan istedikleri anda alabilme yetkisinin verilmesi firmaların büyük tepkisine neden oldu. Test sırasında herhangi bir polisin aracı durdurup tüm veri kayıtlarını alabilmesi ve testi yarıda kesebilmesi gerçekten ciddi bir sorun.

Google, Uber, Volvo, Volkswagen, Honda, Ford, General Motors ve Lyft gibi devlerinin birleşmesini ve isyan etmesini sağlayan asıl neden ise bunlar değil. Firmaları çileden çıkaran ve isyan noktasına getiren karar tüm otonom araçların 1 yıl boyunca eyaletin kendi testleri için bekletilebilmesi. Araçların yoldaki güvenliğinin teminatı için yapıldığı iddia edilen durum nedeniyle test edilmek istenen her sürücüsüz araç 1 yıl boyunca beklemek zorunda kalıyor. Hal böyle olunca da testler yapılamaz hale geliyor.

Google, Ford, Uber, Volvo ve General Motors gibi devlerin protestosuna neden olan durum eğer çözülmez ise Kaliforniya’da sürücüsüz araçların test edildiğini görmek neredeyse imkansız olacak.

Haberin Devamı