Derya Özel Kaliteli vakit önemli
HABERİ PAYLAŞ

Kaliteli vakit önemli

Haberin Devamı

Kızlarım geçtiğimiz hafta sonu viral enfeksiyon sebebiyle çok keyifsiz günler geçirdi. Sürekli kusma ve ishalle neredeyse kağıt gibi beyaz ve bitkin 2 günün ardından kendilerine geldiklerinde artık pazartesi olmuştu. O gün de evde iyice dinlenmelerini istediğim için okula yollamadım.

Bir süre evde kağıtları kestik, biçtik, boya kalemleri ve yapıştırıcılar havalarda uçtu...

Tabii bir süre sonra sıkıldım. Baktım hava da fena değil, hemen bir çanta hazırladım, güvenerek gittiğim bir spa merkezini aradım ve kızlarla gitmek için hamamdan randevu aldım. Hayatlarında ilk kez hamama gidecekleri için sevinçten uçtular!

Kurnadaki suya kafa sokmalar, birbirlerini şampuanlayıp suyla oynamalar derken müthiş eğlendiler. Çıkışta oradaki kuaföre gittik, saçlarımızı taratıp kuruttuk, ardından alış veriş merkezinden bir iki eksik şeyimizi aldık ve eve dönüş yolunda beni bulutlara çıkaran cümle geldi kızlarımdan; “Anne, bugün dünyanın en güzel günü oldu, tam bir ‘kızlar günü’ yaptık. Çok mutluyuz.”

Bütün bir hafta çalışıyor olabilirsiniz, çocuklarınızla yeteri kadar ilgilenmediğinizi de düşünüyor olabilirsiniz ama bazen tek bir gün dolu dolu yaşanmışsa, geri kalan tüm haftayı silip süpürebilir...

TAVSİYE EDİYORUM

Annelik bazen zorlayıcı olabiliyor. Yalnız olmadığını hissetmek, kişisel bütünlük için destek almak gerekebiliyor. Mothers’Land, annelerin ve anne adaylarının sağlıklı beslenme, rehabilitif spor (pilates ve yoga), psikoloji ve kişisel gelişim alanlarında bütüncül bir yaklaşımla destekleyen bir ‘Dönüşüm Diyarı’ olarak hizmete girdi.

Mothers’Land’de her konunun uzmanı ile çalışılarak, ruh, beden ve zihin dengeli bir şekilde besleniyor. Örneğin anneler, hamilelik veya emzirme süresince aldıkları fazla kiloları bilinçli beslenme ve egzersiz yöntemleriyle verirken, bu süreçlerde yaşadıkları içsel değişimleri de dayanışma gruplarında paylaşıyorlar. Şiddetle tavsiye ediyorum.

Eyvah, çocuğumda tik var!

Çocuklarda görülen yineleyici, istem dışı, amaca yönelik olmayan, ancak baskılanabilen göz kırpma, burun çekme, boğazını temizleme gibi garip hareket ve ses çıkarmalar tik olarak adlandırılıyor. Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Uzmanları, çocuklarda ortaya çıkan tikler ve tiklerin tedavi yollarına ilişkin şunları söylüyor:

■ Çocukta tik neden ortaya çıkar?

Nedeni tam olarak anlaşılamamış olmakla birlikte tiklerin oluşmasında genetik ve çevresel etkenlerin rol oynadığı düşünülmektedir. Tik belirtileri genellikle gerginlik veren bir olay sonrasında artar. Aile ve çevre tarafından yapılan uyarılar ile cezalandırmalar tiklerde artışa neden olabilir.

■ Çocuklarda tik hangi yaşlarda görülür?

Tikler sıklıkla çocuk ve ergen yaş dönemlerinde başlar. En sık görüldüğü yaşlar 7-12 arasındadır.

■ Çocukta tikler kalıcı mıdır?

Tikler geçici ya da kalıcı olabilir. Geçici olarak niteleyebileceğimiz tikler, çeşitli beden bölgelerinde ortaya çıkar ve bir yıldan kısa bir sürede kaybolur. Bu bozukluk, çocuklar arasında oldukça yaygındır. Çocuklarda görülen tiklerin büyük bir kısmı erişkin yaşa gelmeden kaybolur, ancak bir kısmı kalıcı olabilir.

■ Tikli çocuğa ailenin yaklaşımı nasıl olmalıdır?

Tiklerin yerleşmesinde anne, baba ya da öğretmen gibi, çocukların iletişimde olduğu kişilerin rolü önemlidir. Yetişkinlerin, çocukları sürekli uyararak kendilerini kontrol etmelerini istemeleri çocuklarda tiklerin yerleşmesine yol açmaktadır.

Bu nedenle tikleri söndürme ve yok etmede, aile, öğretmen işbirliği önemlidir. Tikler sık sık yeniden ortaya çıkıyor, çocuğu rahatsız ederek arkadaş ilişkilerinde, sosyal hayatında sorun yaratıyor, çocuğun kendine güvenini olumsuz etkiliyorsa, çocuk ve ergen ruh sağlığı uzmanına başvurulmalı, ilaç tedavisi eklenmelidir.

ETKİLİNLİK KUŞU

İSTANBUL


Fantastik Hikâyeler Makinesi, minik izleyicileri, uçağın mucidi Wright Kardeşler’den Hezarfen Ahmet Çelebi’ye, sinemanın mucidi Lumiere Kardeşler’den taş devrine uzanan eşsiz bir masal yolculuğuna çıkarıyor. Can Yılmaz’ın yazıp Serdar Biliş’in yönettiği bu tatlı ve macera dolu müzikli masal yolculuğu, çocuklara unutamayacakları bir deneyim yaşatacak. İŞ Sanat Kültür Merkezi/Levent.

ANKARA

Bir gün küçük bir tiyatro kumpanyası, yeni bir sahneye gelir. Burada dev bir tiyatro makinesi ve mucidiyle karşılaşır. Mucit, yarattığı tiyatro makinesi ve robotlarla gerçek oyuncular gibi tiyatro yapabileceğini iddia etmektedir. Ancak kumpanya oyuncuları, hayal kurmadan hiçbir şekilde tiyatro yapılamayacağını ve robotların da asla oyuncu olamayacaklarını söyler. Tiyatro, oyuncularla, onların ruhları ve yürekleriyle yapılır. Bunu ispat etmek için de muciti aya uzanan bir yolculuğa çıkarırlar. Elbette hayal gücü ile... ‘Tiyatro Makinesi’ oyunu için detaylı bilgi: Akün Sahnesi/Ankara. Tel: (0312) 427 19 71.

İZMİR

‘Ayışığı Sirki’ oyunu küçüklüğümüzden beri duyduğumuz ve kulağımıza küpe olması istenilen “iyilikten maraz doğar” deyimine inat bir hissedişin altını çiziyor. Neden bir iyiliğin karşılığı bir kötülük olsun? Her şeyin mutlaka bir nedeni vardır. Yapılan kötülüğün olduğu gibi, yapılan iyiliğin de yaşamımızın belirli bir noktasında mutlaka güzel bir karşılığı olacaktır. Detaylı bilgi için: Konak Sahnesi/İzmir. Tel: (0232) 445 34 55.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder