Sağlık Kalp çarpıntısı ihmale gelmez

Kalp çarpıntısı ihmale gelmez

Paylaş
Kalp çarpıntısı ihmale gelmez

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Namık Kemal Eryol, kalp çarpıntısı sorunu ile karşılaşıldığında ihmalkâr davranılmaması gerektiğini söyledi

Acıbadem Kayseri Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Namık Kemal Eryol, hastalar tarafından "zemberek boşalması, kuş kanadı çırpması, göğüs kafesinin altında bir şeyin küt küt atması" gibi çok farklı tariflerle anlatılan çarpıntılara, bazen baş dönmesi, göz kararması, hafif terleme, cilt renginin solması, bazen göğüs ağrısı ve sıkışmasının da eşlik edebileceğini bildirdi.

Bu belirtilerin kalbin geçici bir süre bedenin ihtiyacı olan kanı dokulara pompalayamamasının bir işareti olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Eryol, şöyle devam etti: "Kalp çarpıntıları genellikle sıradan nedenlere bağlıdır. Kahve veya çayın fazla içilmesi, uykusuz kalma, gereksiz ve aşırı heyecanlanma, korkup telaşlanma, sigara içme, bunlardan birkaçıdır. Çoğu durumda da ruhsal nedenlerle olabilir ve panik atağın en önemli belirtilerinden biridir.

Kimi zamanda alınmakta olunan tedavilerin bir yan etkisi olarak ortaya çıkabilir. Özelikle bronş genişletici ilaçların (bronşit ve astım tedavisinde kullanılanlar) kullanımı sırasında bu tür çarpıntılarla karşılaşabilinir. Aşırı ve uzun süreli yoğun çalışmaların, farkına varılmadan biriken kronikleşmiş yorgunlukların, uzun süren üzüntü, düş kırıklığı ve korkuların da çarpıntı nedeni olabildiklerini biliyoruz."

HORMONAL BOZUKLUKLAR DA YAPABİLİR


Prof. Dr. Eryol, kalbin hipertansiyon, kalp krizi, kalp yetmezliği gibi sonradan kazanılan organik hastalıkları, kalbin doğuştan hastalıkları ve troid hastalıkları gibi hormonal bozuklukların da çarpıntı nedenleri arasında yer aldığını bildirdi.

Sıklıkla tekrarlayıcı ataklar halinde oluşun ve "PAT" diye adlandırılan, doğuştan kalp hastalıkları neticesi gelişen çarpıntıların genç yaşlarda (17-30 yaş), organik kalp hastalıklarına bağlı çarpıntıların ise daha ileri yaşlarda ortaya çıktığını ifade eden Prof. Dr. Eryol, şunları kaydetti: "Kısacası kalp çarpıntıları ister hastalıktan, ister korkudan, heyecandan olsun, fark etmez.

Her zaman ve herkes için ürkütücü ve korkutucudur. Bu tür bir çarpıntı sorunu ile karşılaşıldığında beklenilmemeli, tıbbi kontrolden geçmek konusunda ihmalkar davranılmamalıdır. Özellikle çarpıntılar sıklaştığında

2

Haberin Devamı