Beden Sağlığı Kalp hastaları için önemli uyarı: Aşırı sıcaklarda soğuk su içmeyin

Kalp hastaları için önemli uyarı: Aşırı sıcaklarda soğuk su içmeyin

Paylaş
Kalp hastaları için önemli uyarı: Aşırı sıcaklarda soğuk su içmeyin

Hava sıcaklıklarının artmasının bazı sorunlarını da beraberinde getirdiğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Soylu, "Damar problemi olan hastaların sıcaklarda serinlemek niyetiyle aniden; ısıtmadan ve ağzında bile bekletmeden aşırı soğuk su içmeleri kalp spazmını tetikleyebilir" dedi

Havaların aşırı sıcakların özellikle kalp hastalarında ciddi sorunlara sebep olabildiğini belirten Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Meram Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Soylu, "Kalp hastaları açısından baktığımızda, özellikle kalp yetmezliği olan hastaların kullandığı idrar söktürücüler gibi bazı ilaçlar var. Havaların sıcak olmasının en önemli etkisi sıvı kaybının artması. Sıvı kaybının artması durumunda bu ilaçlara olan ihtiyaç azalabiliyor. Özellikle bu tip ilaçlar kullanan hastaların hekimleri ile görüşüp ilaçların dozlarını ayarlamasında fayda var. Hem sıvı kaybının artmasını azaltmak hem de elektrolit dengesini ayarlamak açısından bu tip ilaç ayarlamaları gerekebilir" dedi.

AŞIRI SOĞUK SU KALP SPAZMINA YOL AÇIYOR

Su ısısının da kalp hastalıkları bakımından önemli bir konu olduğunu dile getiren Prof. Dr. Ahmet Soylu, "Damar problemi olan hastaların sıcaklarda serinlemek niyetiyle aniden, suyu ısıtmadan, ağzında bile bekletmeden aşırı soğuk su içmeleri kalp spazmını tetikleyebilir. Bu hastaların serinlemek için kendilerini soğuk sulara aniden atması yine kalp spazmını tetikleyebilir. Bu açıdan özellikle hastaların damar problemi varsa dikkat etmeleri gerekmektedir. Sıvı kaybı açısından da mutlaka yeterli sıvıyı alması şart" şeklinde konuştu.


Haberin Devamı