Beden Sağlığı Kalp hastaları protez taşıma duygusundan kurtuluyor

Kalp hastaları protez taşıma duygusundan kurtuluyor

Paylaş
Kalp hastaları protez taşıma duygusundan kurtuluyor

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de ölüm nedenleri arasında ilk sırayı kalp hastalıkları alıyor. Gelişen teknoloji sayesinde hastalarda kullanılan eriyen stentler, hastayı protez taşıyormuş hissinden kurtarıyor

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Keleş, bunlar arasında en sık görülen hastalık grubunun kalp damar (koroner arter) hastalığı olduğunu söyledi. Bu hastaların tedavisinde by-pass ameliyatı yerine ilaçlı veya ilaçsız stent kullanıldığını söyleyen Prof. Dr. İbrahim Keleş, damar içine takılan, metalik tellerden örülmüş silindirik bir kafes olan stentin hastalarda protez taşıdıkları hissini oluşturduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Bu durumun bir takıntı haline gelebildiğini ifade eden Prof. Dr. İbrahim Keleş, "Günümüzde gelişen teknoloji sayesinde hastalarda eriyen stentler kullanılmaya başlamıştır. Bu stentler zaman içinde damarın özyapısına karışarak doğal hale dönüşmektedir ve bu nedenle gerektiğinde aynı yere tekrar stent takılma avantajı sağlamaktadır. Önceki stentlerin takıldığı hastalarda yüksek olan damarların yeniden tıkanması ve pıhtılaşma riski ortadan kalkmaktadır. Daha da önemlisi stent takıldıktan sonraki ilk haftalarda göğüste duyulan batma hissi bu stentlerde duyulmamaktadır ve bu stentler altı ay içinde yok olmaktadır. Ayrıca, hastaların hayat boyu kan sulandırıcı ilaç kullanmaları gerekmemektedir. Gereğinde by-pass olma şansları da korunmaktadır" dedi.

Haberin Devamı

Dünyada bir seneden fazladır kullanılan bu stentlerin artık ülkemizde de kullanılmaya başlandığını kaydeden Prof. Dr. Keleş, şunları söyledi:

"Türkiye’de 700.000 kişi de stent olduğunu düşünürsek gelişen bu teknolojinin insanlığın ne denli yararına olduğu anlaşılır. Günümüzde oldukça pahalı olan bu stentlerin ilerleyen zamanlarda ucuzlayacağını ummaktayız."

İHA