Sağlık Kalp krizi geçirecek kişi artık tahmin edilebilecek

Kalp krizi geçirecek kişi artık tahmin edilebilecek

Paylaş
Kalp krizi geçirecek kişi artık tahmin edilebilecek

Oxford Üniversitesi'ndeki araştırma ekibi, kimin kalp krizi geçireceğini tahmin edebilecek yeni bir kalp görüntüleme yöntemi geliştirdi

Bilim insanları, kimin kalp krizi geçireceğini tahmin edebilecek yeni bir kalp görüntüleme yöntemi geliştirdi.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre; Oxford Üniversitesi'ndeki araştırma ekibine göre yeni görüntüleme sistemi, dünyada en çok ölüme neden olan tıbbi vakalardan kalp krizi ve felçlerin tedavisinde devrim yaratma potansiyeline sahip.

Yeni sistem, kimlerin saatli bomba gibi bekleyen kalp krizi riski altında olduğunu belirlemek için kalp damarlarının etrafındaki yağ ve iltihaplanma veya kızarıklık şeklinde açıklanabilecek enflamasyonu inceliyor. Bu şekilde, kalp krizi ya da felç riski altındaki yüksek riskli hastalarda bunları önlemek için daha yoğun bir tedavi uygulanabilecek. Uzmanlar, enflamasyonun kalp hastalıklarını rolünü bir süredir inceliyordu.


KALP KRİZİNİ NE TETİKLİYOR?


Enflamasyon, bir yeriniz kesildikten sonraki kızarma, şişme veya acı hissi. Ancak bu süreç aslında vücuttaki tüm dokularda görülüyor.

Kalp damarlarının içindeki enflamasyon, istikrarsız plakların birikimiyle ilişkilendiriliyor. Bu plaklar parçalanabiliyor ve kalp damarını tıkayıp, kalbi oksijensiz bırakıyor, yani bir başka deyişle kalp krizini tetikliyor.

Araştırma ekibinden Prof. Charalambos Antoniades "Kardiyolojideki en önemli buluş kalp damarlarının içindeki enflamasyonu görebilmek. Bu son 50 yıldır büyük bir zorluktu" dedi.


HER YIL 300 BİN KİŞİ


Türk Kardiyoloji Derneği açıkladığı verilere göre Türkiye’de her yıl 300 bin kalp krizinin görüldüğünü ve bunun da 125 bin kişinin ölümüne yol açtığını açıkladı.

Haberin Devamı