Siyaset Kamer Genç: Tayyip Erdoğan nerede?
Paylaş
Kamer Genç: Tayyip Erdoğan nerede?

MHP ve CHP'nin "görüşmelere ara verip şehit cenazesine gidelim" önerisine AK Parti'nin yanıtı gecikince Meclis'te gergin dakikalar yaşandı

TBMM Genel Kurulu’nda, 13 ilin büyükşehir olmasına ilişkin tasarının görüşmeleri sırasında CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, "Bütün milletin içine ateş düşmüş, 17 asker şehit olmuş. Başka bir ülkede olsa, o ülkede yas ilan edilir. Tayyip Erdoğan’ın, bir çocuğu ya da sizin bir çocuğunuz ölseydi, yas ilan edilirdi. Bu ne utanmazlık, duyarsızlık" dedi.

Haberin Devamı

Genç’in, "Bakanda da grup başkanvekilinde de kişilik yok" sözleri tartışmaya neden oldu.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli’nin, kürsünün önüne gelerek tepki göstermesi üzerine Genç, "Kişilik varsa, karar ver" dedi.

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut da Genç’i temiz bir dille konuşması yönünde uyardı.

"Özgürce, bağımsızca karar vermek lazım" diyen Genç, Canikli’nin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a ulaşamadığı için Genel Kurul çalışmalarının devam edip etmemesi konusunda karar veremediğini iddia etti. Genç, "Milli yas ilan edilmesi gereken bir konuda, Tayyip Erdoğan nerede?" diye sordu.

AK Parti’li milletvekilleri Genç’e tepki gösterirken, AK Parti Samsun Milletvekili Ahmet Yeni, ’Sana ne" diye bağırdı.

Haberin Devamı

"Ben sorarım. Benim verdiğim vergiler ile karısını, çocuklarını toplamış, en lüks saraylarda yaşıyor" diyen Genç, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in, Başbakan Erdoğan’dan korktuğu için dün TBMM Genel Kurulu’nda Atatürk’ü anma töreninde kürsüye çıkamadığını iddia etti.

Canikli’nin, "Sende vicdan var mı?" dediği Genç, "Bende var. Sen otur yerine" dedi.

Genç, Yakut’un, "terbiyeli konuşun" uyarısı üzerine, "Senden öğrenecek değilim" sözlerini sarfetti.

Yakut’un, "Benden öğreneceğin çok terbiye var. Geç yerine otur" sözleri üzerine ise Kamer Genç, "Bu Meclisi yönetecek kabiliyet yok sende" dedi.

Sataşma gerekçesiyle kürsüye gelen Canikli, "Böyle konuşan bir kişiye cevap vermek, muhatap almak gerekmez. Ama o kadar fütursuz, dengesiz saldırı sözkonusu ki çıkıp en azından söylediklerinin tamamen iftira ve yalan olduğunu söylemek istedim. Herhalde dünyada bir cümleye bu kadar yalanı sığdıran başka bir insan yoktur. Bize yaptığı hakaret ve iftiraları kat kat fazlasıyla kendisine iade ediyorum" diye konuştu.

Kamer Genç, Erdoğan’ın, Atatürk’ü anma törenine katılmamak için seyahat süresini uzattığını ileri sürdü. AK Parti’li milletvekilleri bu sözlere tepki gösterdi.

'GÖRÜŞMELERE ARA VERİLSİN' TARTIŞMASI

TBMM Genel Kurulu’nda, Siirt’te düşen helikopterde şehit olan askerlerin cenaze törenleri için Genel Kurul çalışmalarına ara verilmesi tartışıldı.

Haberin Devamı

Yerinden söz alan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Siirt’te askeri helikopterin düşmesi sonucu şehit olan 17 askerin cenazelerinin toprağa verileceğini belirtti. Milletvekillerinin cenaze törenlerine katılabilmesi için Genel Kurul çalışmasını ertelemeyi önerdiklerini ve bu konuda iktidar partisine görev düştüğünü ifade eden Hamzaçebi, "Ancak bu konuda nihai karar verilmedi. Arzu ediyoruz ki bu nihai karar ortaya konulur, görüşmelere ara verilir ve bu acı günü TBMM olarak da paylaşırız" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, şehitlerin herkesi derinden etkilediğini belirterek, "Ancak burada şu hususu göz önünde bulundurmak lazım: Terörle mücadele bizim normal faaliyetimizi etkilememeli, terör, faaliyetlerimizi yönlendirmemeli. Terörle mücadele dün olduğu gibi bugün de yarın da devam edecek. Terörle mücadele kararlı şekilde yapılıyor. Terörün amaçlarından biri de normal faaliyetlerimizi etkilemek. Bu nedenle faaliyetlere devam edilmelidir" diye konuştu.

Haberin Devamı

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ise "Bölücü terörle mücadelede verdik şehitleri. Bu bir trafik kazası değil. TBMM olarak bu mücadeleye destek anlamında bir irade beyanı ortaya koyabiliriz. Bugün eğer iktidarı ve muhalefeti ile çalışmaları erteleyerek şehit cenazelerine katılırsak, bu davranışımız o mücadeleyi güçlendirecektir. Sorun zaman telafisi ise eğer, kanunun çıkması için zaman hesabı yapılıyorsa, MHP olarak biz bu işin siyasetinde değiliz. Gensoruları geri çekelim, grup önerisi vermeyelim, bugünü telafi edelim" dedi.

Daha sonra yerinden söz alan MHP ve CHP milletvekilleri, görüşmelerin ertelenmesini talep etti.

Nurettin Canikli, şehit cenazelerinin yarın öğlen namazından sonra defnedileceğini, katılmak isteyen milletvekillerinin yarın bu törenlere katılabileceğini ifade etti.

AK Parti İstanbul Milletvekili Halide İncekara, "Biz muhalefetin her gün Genel Kurul Salonu’nda üç, beş kişi ya da yoklama talebi için 20 kişi olduklarını biliyoruz. Buna rağmen ’gidememe’ mazeretlerini şehitlere bağlamalarını anlamıyoruz. İsterlerse gidebilirler. Bu memleketi o kadar kötü yönetmişler ki yoksulluğu, terörü artırmışlar. Şimdi de onu düzeltmeye çalışan iktidarın hızını kesmek istiyorlar" dedi.

Haberin Devamı

CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz ise "AKP Grubu’nun nasıl çalışma içinde olduklarını, salonlarda dinlenip oylamaya geldiklerini, sabaha karşı uyuduklarını gözlemledik. 17 şehidimiz var. O zaman Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu neden iptal edildi?" diye konuştu.

CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin ise "Çalışma ilişkileri evrenseldir. Bir insan ’moralim bozuk çalışamıyorum’ diyorsa, böyle bir Meclis’i çalıştırmaya kalkışmak cinayete eş değer bir olaydır. Orada ahlak dersi vermeye kalkan arkadaşın 3 günlük ücreti mukabili 10 yıldır misafirhane kullanmasını da hatırlatmak istiyorum" dedi.

MHP Isparta Milletvekili Süleyman Korkmaz da misafirhane ile ilgili iddiaların ortaya konulması gerektiğini, gerçeği öğrenmek istediklerini söyledi.
CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, misafirhanelerin, Ankara’ya gelip, geliri az olan devlet memurlarına ayrıldığını anımsatarak, "Üç dönemdir milletvekili olup, 3 günlük ücret ödeyip odayı boşaltmayanlar sahtekardır" diye konuştu.

Konuşmalar sırasında, muhalefet ile AK Parti milletvekilleri arasında sözlü sataşmalar yaşandı.