Ekonomi 'Kamplaşmayla Anayasa değiştirilmez'

'Kamplaşmayla Anayasa değiştirilmez'

Paylaş
'Kamplaşmayla Anayasa değiştirilmez'

İş dünyası hukuki reformlar için siyasilerden uzlaşma bekliyor

Reformlar hızla yapılmalı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Anayasa, siyasi partiler ve seçim yasası reformlarının, kamplaşmalarla yapılamayacağını söyledi.

TOBB ile Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) üyelerinin Kartepe’deki buluşmasında konuşan Rifat Hisarcıklıoğlu, “Yeni bir Anayasa, siyasi partiler ve seçim yasası ile hukuk ve yargı mevzuat reformlarını hızla yapmamız lazım. Türkiye’nin gündeminde, tartışması ve ortak akılla kamplaşmadan çözmesi gereken işler bunlar” dedi.

İşin bereketini kaçırdık

Rifat Hisarcıklıoğlu, küresel krizden daha önce, 2006-2007’de, Türkiye’nin hızla büyümek olanağı varken büyüme hızının düştüğünü hatırlattı. Rifat Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti:

“Dünyada kriz yokken, Cumhurbaşkanlığı seçimiyle beraber kendi içimizde kavga etmeye başladık. Huzur olmadan ticaret, ticaret olmadan zenginlik olmaz.
Çok güzel bir söz var, ‘Birlikte rahmet ve bereket, ayrılıkta azap vardır’ diye. Biz maalesef ayrılık tarafına gittik ve hep beraber işin bereketini kaçırdık.”

Bir işsizlik, iki ithalat

Rifat Hisarcıklıoğlu konuşmasında, Türkiye’nin ana meselesinin işsizlik olduğunu ancak bunun çok fazla konuşulmadığını belirtti.

“Türkiye’de 5.6 milyon kişi işsiz. Neredeyse her evde bir işsiz var” diyen Rifat Hisarcıklıoğlu, bu yıl istihdama dahil olacak 700 bin kişiyi de hesaba katarak, Türkiye’nin her şeyden önce bu insanlara nasıl iş sağlayacağını düşünmesi gerektiğini ifade etti.

Rifat Hisarcıklıoğlu, dile getirilmeyen ikinci problemi ise ithalatın ihracattan kat be kat fazla artması olarak gösterdi.

Yılın bürokratı: Tevfik Bilgin

Rifat Hisarcıklıoğlu, kriz devresinde 82 kere hükümetle ve bürokratlarla bir araya geldiğini açıklayarak şöyle konuştu: “Burada bir kişiye teşekkür etmek istiyorum.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Tevfik Bilgin var ya, yaptığı işleri devrim niteliğinde oldu ama maalesef çok gündeme gelmedi.

Bence yılın bürokratı, Tevfik Bilgin’dir. Bu devrede en aktif davranan kişi o oldu. Halk ve Ziraat Bankası genel müdürlerine de kredileri kesmedikleri, aksine artırdıkları için çok teşekkür ediyorum.”

2

Haberin Devamı