Ekonomi Kamu borcu batağı Avrupa'yı sarsıyor

Kamu borcu batağı Avrupa'yı sarsıyor

Paylaş
Kamu borcu batağı Avrupa'yı sarsıyor

Yüksek kamu borcu sıkıntısı Yunanistan'ın ardından Portekiz ve İspanya'yı sardı

PORTEKİZ'DE TEDİRGİNLİK

Haberin Devamı

Küresel krizde aşırı borçlanmaya giden ve geçen haftalarda kredi notu düşürülen Yunanistan’ın ardından, Portekiz ve İspanya’da da bütçe açığı büyük tedirginlik yaratıyor. Portekiz geçen yıl milli gelirinin yüzde 9.3’ü kadar bütçe açığı verip Avrupa Birliği sınırını üç kattan fazla aşmıştı.

Dün, bu yüksek borcu çevirmeye çalışan Portekiz hükümetinin, bu yıl öngördüğü miktarda (500 milyon euro) borçlanamayabileceği söylentileri yayıldı. Ülkenin borsası yüzde 4.5 düştü.

İSPANYA BEDEL ÖDEMELİ

Bütçe açığının milli gelire oranı geçen yıl yüzde 11.25’e çıkan İspanya ise dün önce kredi notunun düşeceği söylentileri ile sarsıldı. İkinci darbe IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn’dan geldi. “İspanya’daki kriz çok güçlü.

Haberin Devamı

Böyle bir krizden bedel ödemeden çıkamazsınız” diyen Kahn’ın sözleri, ‘Yunanistan’ın kurtarılmaması gerekir diyen ekonomistlerin açıklamalarına benzetildi. Dün İspanya borsası yüzde 5.2 düştü. Avrupa’nın geri kalanında ve Amerika’da düşüşler yüzde 2’leri geçti.

BORSA YÜZDE 2.91 DÜŞTÜ

Avrupa’da 3 ülkenin yaşattığı ekonomik tedirginlik, dün öğleden sonra Amerika’dan gelen verilerle büyüdü. Amerika’da haftalık olarak işsizlik başvurusu yapanların 12 bin düşmesi beklenirken, 8 bin kişi yükseldiği ve 480 bine çıktığı açıklandı.

Her iki kıtadan gelen moral bozucu haberler sonrası İstanbul Borsası yüzde 2.91 düşüşle kapandı. Borsa 53 bin 463 puana geriledi. Öte yandan dışarıda euro, dolar karşısında 1.37’lere kadar geriledi. İçeride ise dolar 1.50 liranın üzerine çıktı.